При открити врати, 1 част

icon
Sofialive.bg

Преди изграждането на парка е било мочурище, но около езерото с лилиите в Борисовата вече традиционно се вдига сцена по няколко повода - като София: Поетики, да речем, и пресния фестивал Mellow миналата седмица. Основното, което ни влече натам, е възможността да се изтегнем на зелено, барабар с домашните си любимци и децата. Да не говорим, че подобни събития значително облагородяват парка, който иначе е доминиран от странни типове и любители на публичните ласки.

scena-7_887

Паркът на Военната академия е нова за нашите ширини придобивка, имайки се предвид, че е ограден отвсякъде, нощем му щракват катинара и има цял списък със забрани, но всичките - в рамките на разумното. Също така това е едно от най-спокойните места в центъра, а фактът, че отвори порти съвсем скоро, все още го прави интересно.

_igp1744_1024

Колкото до събитията - досега там слушахме музика, литература и опера, но гледахме също балет и импровизиран театър на специално опънатата за целта сцена, току-до беседката. Ако си пропуснал, няма страшно - нещата в него се случват малко по-тихо и интимно, което е и част от чара им, а за по-важните, които предстоят, разчитай на нас да ти кажем. Важното е да продължават и, знае ли човек - може пък паркът на Военната да стане нашият Хайд парк.

_igp1747_1024

Няколко събития в Докторската градина вече доказаха, че мястото се е утрепало за кротки фестивали (като Софийският фестивал на науката) или концерти, които са малко по-така (като джазфеста в онзи дъждовен уикенд). Фактът, че наоколо има твърде много жилищни сгради, може и да е леко смущаващ, но не е нужно да се вдига джангър, за да се получи хубаво.


_igp1750_1024

Наоколо е пълно с чисти алеи, прилични беседки и няколко алпинариума, които чудесно развихрят въображението на артиста, като не липсва и дебела сянка, с което градинката ни спечели за зрители и през деня.

pork_pie_1_1022

Маймунарника или Pork Pie тръгна миналата година като ска и рокстеди клуб и засега се очертава като най-развитото заведение за музика на открито. Този сезон претърпя и лека промяна - преди наблягаше на повече места за релакс и вечерна мента, докато сега преобладават високите барове, които подканят към повече скачане.

pork_pie_3_1023

Плюс е и барът със стабилни храни като кебапчета и пържени картофи, които влизат отлично с една, че и повече бири. От отварянето си до днес през Pork Pie са минали адски много наши и съседски ъндърграунд групи и изпълнители, като за това все по-често дават рамо от Строежа.

 

Клубна атмосфера
Не точно сцени, но с чудесни тераси и проверен звук

scena-3-culture-beat_854

Миналата година Culture Beat, а тази и Twins направиха сефтето на откритата си част, където не само се размазваш културно, но и не изпускаш нищо от партито. В допълнение и двата клуба организират какво ли не, като гаражни разпродажби, пърформанси и изложби. Въпреки че са съседи, музиката и атмосферата са различни, но ти си старо градско куче, няма какво да ти обясняваме.

scena-8_908

Следва продължение: местата, където рядко или никога не се случва нещо интересно, а би трябвало - ето тук

На 27 е и преподава испански в езикова школа за възрастни. Казва, че никога не закъснява за час, но точно този ден и не бързаше