Райската градина

icon
Sofialive.bg

Университетската ботаническа градина е връстница на една по-романтична София - създадена е през 1892 година с изтънчена церемония - княз Фердинанд поставя златна монета в корените на първия засаден дъб. Днес дървото отдавна е чукнало стотака и клоните му хвърлят сянка над почти цялата външна част, а по внушителност го настига само метасеквоята, която е донесена през 1947-а чак от Сечуан. След такива главозамайващи експедиции и обмен на семена, сега ботаническата приютява над 1500 растителни вида, събрани на някакви си 5 декара, които карат бегониите на съседката да изглеждат като недорасли бурени.

botani4eska-16_915_01

Но това, че й викат „университетска", въобще не значи, че наоколо унило щъкат единствено бледи студенти по фармация, а тъкмо напротив - ботаническата е отворена предимно към по-любознателните, каквито ний определено сме. От известно време тук се провеждат занимания за ученици от началните и средни училища под формата на игри и уъркшопове, а не по-малко интересно е в Бабината градинка - мястото, където разбираме откъде идват зеленчуците, преди да станат на салата. Елфската къщичка пък демонстрира как работи покривното озеленяване, за което строителите на съвременна България нещо се ослушват, та май ще се наказваме.

botani4eska-9_896

За порасналите също има голям сюрприз - в градината с удоволствие ще ти организират празненство за каквото и да било, макар и за цял рожден ден никой да не се е сещал досега. С други думи - беж да я заплюеш.

botani4eska-15_944

Външната част на ботаническата спира дъха и с други забележителности като езеро с лилии, алпинариуми и едно гинко, което видимо го уважават. Вътре също има какво да се види - тропическата част буквално те вкарва в Амазонка, розариумът - в английски двор тип Джейн Остин, а в пеперудения павилион е страхотен дзен. За съжаление от пеперудите и помен не е останал, но от градината са замислили да го населят с други екзотични същества, които (май) пак ще са с крила.


botani4eska-4_896

Ботаническата се гордее и с екзотични видове орхидеи, алое, банан, кафе, японска мушмула и какви ли не странни кактуси, на които - нали са кактуси - страшно се набодохме. А ако ти се завие свят от толкова красота, спокойно можеш да поседнеш под петлистния партеноцисус, известен сред простолюдието като дива лоза.

botani4eska-3_922

Университетската ботаническа градина е на Московска" 49; 
работното й време в делник е от 09:00 до 17:00, а в почивните дни 
- от 09:00 до 18:00. 
Сезонът за посетители започва от 1 септември, а повече за нея можеш да научиш оттук

На 20 е и учи Френска филология, но и шиенето не й се опира – полата, която виждаш, е нейно дело