С машината на времето

icon
Sofialive.bg

Събрани са в книжка със солидното име Тезгях (но авторите й предпочитат да я наричат просто „истории за хора, места и занаяти") и всички ни водят по черните пътища към някое затънтено крайче на географията, където времето е спряло. Абе, всъщност не е спряло, ами бодро-бодро си тече, точно като лимонадата от ей тая машина на баба Панура от село Козичино, община Поморие.

tezgiah_2_800

По тези пътища се разминаваме с плетачи на рибарски мрежи, таханджии и бакърджии, майстор на сирене, дърворезбар, ювелир и други вещи в занаята люде. Тях едва ли ще ти ги рекламират по обичайните летни гайдове, просто защото тия работи, дето ги вършат, не са атракция за туристите. Влизаш директно в живота им - истинския, с мазолестите ръце, с калта под ноктите, с миризмата на непрана вълна и целия магически реализъм, който и без да го каниш, се намъква в кадъра.

Агентите на Горичка са изнамерили всичките си герои от разкази на приятели, слухове или случайно дочути разговори и са пратили по следите им нечовеци като Йово Николов, Лилия Попганчева, Сава Чанков и Веселин Трандов - до един луди глави, вечни бродяги и разказвачи от класа. Сложи във финалните надписи и главен редактор Ива Рудникова, след което предвкусвай удоволствието.

Представянето на книжката е довечера (14-и) в betahaus, като със сигурност няма да започне преди да е свършил протестът на Орлов мост срещу закона за горите, така че нека се уговорим за някъде към 20:30. Издаваме, че ще има банички, боза и айран, мохито бар и плажна музика, щанд за зурни, кукли от царевична шума и други самоделия, но ние ще сме там, за да видим на живо най-младите занаятчии в компанията - дърводелеца Иван Димов от село Мийковци в Еленския балкан и Донка Костадинова от работилницата за вълна в странджанското село Звездец.

tezgqh_korica1_695

Тезгях плъзва по заведенията съвсем безплатно от утре, 15 юни


Текст Елена Друмева / Фотография Михаил Новаков

Блогър и собственик на магазин, една от най-елегантните дами, които ще засечеш в София