Сборен пункт

icon
Sofialive.bg

Дълго търсихме най-точната дума за това място, но накрая решихме да сме максимално точни и да цитираме двете дами, които държат Кабинка. Фотографката Боряна Пандова и Рени Монева, която е заклет пътешественик (последно беше в кралство Бутан), описват своята рожба като „смес от училище, читалище, магазин, чайна, галерия и площадка". И не само - според нас е рай преди всичко за децата. В момента на него се радва малка група от пет-шест момиченца и едно момченце, като планът е към тях да се присъединят още толкова, но не повече.

kabinka_5_1100

За хлапетата се грижат Елеонора и Калина - заедно танцуват народни танци, пеят и свирят на различни инструменти, слушат джаз и класика, чистят двора и пекат формички от тесто или глина в уникалната пещ в сутерена. Рисуват с картоф и четка, шият дрехи, правят кукли или колажи с всякакви подръчни (но все пак естествени) материали. Двете прилагат какви ли не хватки само и само да размърдат въображението на малките и въобще не разчитат на традиционните методи и играчки, а родителите също става да се включат в заниманията когато и с каквото могат. Художничката Оля Първанова например е луда на тема здравословно хранене и всяка сутрин приготвя закуската, като преди това грижливо я опакова по възможно най-артистичния начин. Отделно всяка сряда води и тематични ателиета - пуска им разни трикове от приложните изкуства и заедно правят най-различни предмети, от лампи до ароматизатори.

kabinka_3_1149
kabinkata_3_1188 

Артистичен и подчертано еко е и интериорът. Къщата е строена в края на 20-те и годините й личат, даже тук-таме умишлено са подчертани - оставили са дюшемето на пода и старата печка в едната стая. Пак там стената е покрита със страници от списание Дъга; Боряна лично ги е „галила" цяла седмица, за де се залепят по-добре. Неин е и дизайнът на кръглата дървена маса, която се разделя на по-малки части и малчуганите си играят с тях на архитекти. Студио Funkt са сглобили кухненския плот, под който има две кофи - една за пластмаса и една за хартия, така че от сега да свикват с разделното събиране на боклука. Повечето столове пък са от работилница Пункт и се продават. Накратко - събрали са оттук-оттам каквото могат и са направили от нищо нещо.

kabinka_4_1121

В сутерена е галерията с подбрана литература от типа на Затъпяване на Джон Гатоу, Лулу на Петя Кокудева или Племето на майките от Ирина Каракехайова плюс ръчно изработени играчки от Пункт и дрешки на Катина Дишков. В съседното помещение е пещта на архитектите Мартин Микуш и Мария Станкова, които покрай изобретението си до такава степен са напреднали с материала, че организират работилници с кратки уроци по теория на контролирания огън, термодинамика и прочее тънкости в занаята, включително как се пече квасен хляб от пълнозърнесто брашно.


kabinka_4_1164_01
kabinkata_1_1120_01

От Кабинка обещават програмата да става все по-натоварена, затова следи сайта им изкъсо.

Кабинка е на ул. "Ивац Войвода" 9, а за повече подробности търси
Рени на 0879 37 50 57 или Боряна на 0879 75 22 79

Фотография Васил Танев

Дъщерята на легендарния испански фотограф Луис Рамон Марин бе в София за откриването на първата му изложба у нас