Сънят е важен!

icon
Sofialive.bg

Разглеждаме си социалните медии и през няколко скролвания се намира по някоя мъдра глава, която учтиво да напомни колко е важно да се наспиваме. Поглеждаме часовника (1.30), завъртаме очи и си казваме, че ако до момента оцеляваме без жизненоважните осем часа, едва ли драмата е такава. Разбира се, сме донякъде прави. Само дето не е до оцеляването, а до здравето, продуктивността и настроението, което определя целия ритъм на нещата, случващи се около нас. И ако искаме всички тези фактори да са на ниво, може би не е лошо да затваряме очи преди дванайсет и да ги отваряме преди пладне...

Ето защо сме ви подготвили няколко начини да се пригодите към по- добър, поне адекватен, график за сън:

КНИГА ВМЕСТО СЕРИАЛ: Стресовото подаване на образи от екрана на телевизора или лаптопа подтиква съзнанието към вълнение, което често ни заблуждава, че нуждата да заспим СЕГА не е толкова реална и преспокойно може да изгледаме още един (защо не и 3?!) епизод от сериала и шоуто. Прелистването на страниците е съвсем друг случай. Не че е невъзможно да решим да минем още две-три глави, но от това на сутринта едва ли ще имаме главоболие. Самата книга създава усещане за уют в съзнанието, така че желанието да се завием и заспим доста се покачва.

ЧАЙ: Ако имате проблеми със съня, кафето не е опция след 18ч., та дори и сладките неща за хапване. Перфектният заместител и на двете ще е чаша чай, най- подходящ в случая е този с мента, и лъжичка мед, така че и сладкото присъства. Успокояващо, затоплящо, отпускащо!

РЕАЛИСТИЧНИ ЦЕЛИ: Не навивайте аларма за 6, ако до вчера не сте могли да отворите очи преди 9.30, какво остава да станете де факто. Изменяйте графика си с не повече от час разлика в полза на здравословното, а най- добре с около 30 минути. Така нито ще изглежда плашещо в съзнанието ви, нито и физически ще се усети.

ЩАСТЛИВ УМ - ЩАСТЛИВ СЪН: Всеки може да развие тази идея както  му харесва, но основното е да оставим проблемите от изтеклия ден в него. Няма да измислим решение нито на тях, нито на световните такива, ако ги премислим хиляда пъти преди да заспим. Единственото, което ще постигнем, е напрежение, пречещо ни да се отпуснем и да заредим за следващия ден. Ако обаче се съсредоточим върху готините моменти от изминалия ден- хайде, все имате два!- ще отпуснем съзнанието си, така че на следващия ден ще сме бодри и готови за нови висоти!

Това бяха нашите предложения. Сънят е здраве, здравето е щастие, а щастието е най- истинската цел на всеки живот, с оглед на това, че всяка друга се поставя с идеята да го достигнем…



Сладки сънища!