Тарзанска история

icon
Sofialive.bg

Ние си нямаме такъв, но нали сме любопитни като първолаци, отскочихме до Витоша за един боб с наденица на Алеко, пък и да видим тоя детски комплекс, за който всички говорят. След 40-минутен трип от потния център на града попадаме в съвсем различен филм - бяхме забравили колко приятно е в планината не само през зимата. (Тоя зимен сезон впрочем нещо го пропуснахме - нямаше достатъчно сняг, а и никой не си мръдна пръста да оправи влековете Спас и Боби, да не говорим за допотопния Романски. Но да не си разваляме настроението.)

vito6a-17_1147

След като хладният вятър ни развя перчемите, тръгнахме към въжената градина на спортно-туристическо дружество Мотен, ширнала се пред базата им на 200 метра от хижа Алеко. Първото, което видяхме, бяха двайсетина деца, които се стрелкаха като летящи лисици по въжетата, опънати между боровете. Комплексът е един от първите у нас (бе изграден през 2003-та) и в него разполагаме с 18 различни елемента, но ето ти само три от тях. Тук са въженият мост, за който ти трябва ловкост на пантера, 6-метровата тръба, в която пълзиш като командос, и 4-метровата висяща стена, по която се катериш като маймунка. Стената е и единствената по рода си в България, а ако ти се стори миниатюрна, няма да се плашиш - отстрани на хижата е залепена още по-голяма с няколко маршрута за изкачване и надвеси, както си трябва.

vito6a-3_1180_01

Градината е част от приключенията за хлапаци, които Мотен организират всяко лято от десет години насам. Петдневните им курсове за запознаване с планината са два типа - със и без лагеруване на Алеко. Първите са леко екстремни и включват нощно покоряване на Черни връх например, докато вторите са някак по-лежерни и за по-малките от тях. Децата се събират всяка сутрин на стадион „Васил Левски" в 8:30, потеглят към Витоша с микробус и се почват едни тренировки как да опънеш палатка, как да си запалиш огън и как да окажеш първа помощ, ако, не дай си Боже, се случи нещо. Към 5:00 следобед отново ги връщат в града, тъкмо в края на работния ден и достатъчно рано преди вечеря.

5_1147_04

Групите се водят от изпечени инструктори, до един завършили НСА или курсове за планински водачи, което си е от значение - Мотен не се ограничават само с Витоша, техни експедиции развеждат деца из Родопите, Пирин и Мальовица. Трамбоват и към близки до столицата дестинации като пещерата Проходна край Карлуково, Трънското ждрело и конната база във вилна зона Ярема, където пък спретват еднодневно обучение по езда. За по-аристократично настроените има и бързо въведение в голфа, което пък се провежда по заявка на игрище Света София Голф&Спа до Елин Пелин.


Пълната програма на Мотен с цени и точни дати можеш да намериш тук.
Не се ослушвай, защото записванията текат с пълна сила и местата като нищо ще свършат

Беше тръгнал само по сако, но не отказа да поседи с нас в студа