Улични крале

icon
Sofialive.bg

Чудехме се кога ли и София ще осъмне с постоянни графити като тези в Барселона например - не за друго, а защото и у нас има скрити таланти, които само чакат да излязат на улицата и да се разпишат. Това е и тънката мисъл на втория фест Urban Creatures (за миналия чети тук) в коритото на Перловската река до стадион Герена. Този уикенд (на 14-и и 15-и) върху така наречената „главна стена" обаче показно ще направят само топ играчите, а останалите, които също имат какво да покажат, ще действат на допълнителни пана. Така и децата ще получат поле за изява, „за да не ги порежем отсега и да се учат от големите", сподели на ухо Ясен Гешев - един от моторите в набиращия скорост фестивал.

nasimo_640
Nasimo

Повечето от артистите на главната сцена се изправят срещу стената в началото на 90-те и няма как да сбъркаш рисунките им, щом ги видиш. Говорим за Nasimo, Bozko, Ndoe, Trash Lovers, Funne, Esteo, крюто DZP, 140 ideas и други от техния калибър. За първия в бойната редичка е чувал всеки втори - някои от работите на Станислав Трифонов-Nasimo влязоха в сборника Graffiti World на Николас Ганц през 2002-ра, а други, точно пет години по-късно, отпечата в книгата си Napalm Graffix. Ndoe пък е бог не само на спрея, но и на хип-хопа - по едно време беше замесен в куп банди като ДиАрЕс+, да речем.

bozko_3_795
Bozko и Дмитрий Ягодин

Следващия, когото сърце не ни дава да пропуснем, е Bozko - преди време той беше в студио Компот Колектив и прави страшни илюстрации, анимации и комикси. Trash Lovers (или Момчил, Косьо, Ивайло и Илиан) пък превръщат захвърлени на боклука предмети в произведения на изкуството, а 140 ideas току-що изпръскаха последния флакон върху фасадата на 32 СОУ „Св. Климент Охридски" - виж огромните им царски орли на кръстовището на „Тодор Александров" и „Христо Ботев". Сто процента си забелязал и изрисувания пункт за вторични суровини на „Шишман" - дело на крюто DZP, автори и на цветните кръгове под моста на 4-ти километър.




За първи път ще се пробват със спрея и някои наши добре познати художници - става въпрос за Борис Праматаров, Деян Янев, Искра Благоева и скулптора Живко Минев. Музиката ще е грижа на диджей Стойо, за когото ни казаха само, че „вкарва невероятно настроение".

140_ideas_2_640
140 ideas

Другата добра новина е, че специално за случая около коритото на реката ще изсипят тонове пясък, върху който ще опънат чадъри и шезлонги - така че и плажът ни е уреден.

Urban Creatures е на 14 и 15 юли (събота и неделя)
от 10:00 часа в канала
край стадион Герена

Текст Милена Гелева

Преподава аржентинско танго, пуска музика и сама си шие роклите за танци - как да не се влюбиш в нея