Вдигни очи

icon
Sofialive.bg

Националният център за рехабилитация е създаден през 1966-а в Пловдив. Точно 45 години по-късно, когато градът ни вече минава за европейска столица (а също и за майката и таткото на „най-големия мол на Балканите"), София най-накрая се сдоби с подобен. Намира се само на две крачки от калта на Женския пазар, но затова пък е в чудесно ремонтирана и обзаведена двуетажната къща с кокетен заден двор.

Какво ще се случва в него - целта тук е да хванат незраящите за ръка и да ги поведат по нормалния и достоен начин из града. Затова са предвидени уроци по ориентация със специално създадени уреди, а една от гордостите на центъра е принтер, който разпечатва релефни изображения. Кухня с пълно оборудване пък ще учи как да се справят на чисто битово ниво, но има и компютърна зала, и библиотека с книги на брайл, и много (мно-го) игри. Часовете по арттерапия, музикотерапия и спорт са ясни, но по-важното е, че на разположение ще е психолог за тези, увредили зрението си на по-късен етап от живота си.

centur-za-rehabilitaciq-5_1160

Говорим в бъдеще време, защото всичко ще заработи с пълна сила към края на лятото или началото на есента. Тепърва предстои подбирането на персонал и доброволци, които пък ще изкарат някакъв подготвителен курс. Капацитетът на заведението е 60 души, а опашката никак не е малка (6000-7000 само в столицата), затова всеки един ще бъде оценен поотделно и в зависимост от нуждите му. „Само 60?", би попитал ти. Не, цели 60 предвид рехавото финансиране на иначе чудесната идея, поправяме те ние.

Центърът за рехабилитация на слепи е на ул. Цар Симеон 110. За повече инфо и кандидатстване питай в Съюза на слепите в България - на телефони 02 812 70 50 и 02 812 70 10, а за новини следи www.ssb-bg.net

centur-za-rehabilitaciq-4_1147

Чувства се разкъсана между икономиката, рисуването и танците, а иначе е четвърти курс Международни икономически отношения