За ръчичка

icon
Sofialive.bg

Задават се сума ти арт ателиета, концерти и какви ли не задачки-закачки, от които хлапетата хем ще научат нещо, хем ще останат доволни. За да не се лутаме безцелно обаче, отсега си набелязахме тези, които ни се видяха най-смислени.

irina_pamjatnih_532_01

Художничката Ирина Памятних ни е стара приятелка и само преди месец тънко намекнахме колко добър илюстратор е. Днес от 11:00 до 17:00 часа ще е в Националния природонаучен музей, за да представи книгата на Едуард Успенски Чичо Фьодор, Кучето и Котаракът, в която всички картинки са нейни. Който си купи въпросната книжка на място, ще получи и уникален автограф от Ирина, ама не с изтъркани пожелания, а с рисунка, което е в пъти по-ценно, особено ако си фен на илюстрациите й. Междувременно ще се върти и мултимедия по приказната история, а това също звучи хиляди пъти по-добре, отколкото празни приказки.

voice_academy_900
Voice Academy

Дребосъците по природа са музикални и като нищо ще лапнат по любимите ни Зироу 7 или Дъ Кюър например, но от тях ентусиазмът им бързо се изпарява. Виж, чуят ли нещо от типа на детската VoiceАcademy, която по принцип е висока топка, се започват едни луди танци до безобразие. Затова няма да пропуснем и концерта днес след 17:00 в Южния парк, където от 11:00 до 19:00 музиката ще е нонстоп, ще се играе театър, опитни художници ще дават уроци по рисуване, а фотографи ще предлагат за безплатни сесии. Благотворителната организация I Can Too на Нели Радева и фото студио KoceБосе са се погрижили за всичко, така че малките да усетят максимално празника, а накрая ще ги изпратят с по едно парче торта, което сигурно ще ги държи до следващия 1 юни.

gote_moi_a_2_800
gote_moi_a_1_800
Goûte moi ça

Тази година малчуганите направо са превзели графика и на Sofia Design Week. От 1 до 8 юни всеки ден в тяхна чест ще има различни работилници, а от тези на 1-ви (в случая и на 2-ри, събота) най си харесахме така наречената Детска кухня (пред Телефонната палата на "Гурко" 4, от 11:30 до 14:00 часа). Водещи са ентусиастите от Кулинарно-експериментален колектив София (KEKC) и френското дуо Goûte moi ça, като идеята им е проста и гениална: с подобна на ситопечата техника да украсяват палачинки. Скритата им мисъл обаче е малко по-сложна - да открехнат желаещите на възраст от 6 до 10 години как да разпознават различните вкусове по цвета на храната. А за да им се вържат и най-злоядите, първо ще ги пробват с палачинки в еднакъв цвят, но от различни продукти, за да си напънат рецепторите и сами да отгатнат съставките. После всеки от участниците ще си измисли авторска рецепта и картинка върху произведението си - току-виж се излъжат и преоткрият някое от нещата, които до вчера не са понасяли. Още по темата - виж тук.


detski_panair_6_720

Обсерваторията в Борисовата градина също ще уважи Деня на детето, като отвори на 1-ви и 2-ри от 20:00 до 21:00 часа, и то гратис, за всички бъдещи астрономи и любители, които се заплесват по звездите. Благородният жест обаче не е случаен, а е част от третия поред Детски панаир на фондацията Easy Art, който е този уикенд (на 2-ри и 3-ти) и ще се завърти най-вече около Народния и градинката пред него (между 10:00 и 18:00 и в двата дни). Очакваме пряко включване и от галерия Париж-Москва, Националния природонаучен музей, Националната галерия за чуждестранно изкуство и Софийска градска галерия. В последната на 2-ри (събота, от 10:30 до 17:00) фотографът Алберто Стайков ще демонстрира не само как се държи апаратът, а и как се щракат перфектни градски пейзажи и портрети. Какво, кога и къде още ще се случва провери хубаво ето тук, че пълният списък е дълъг колкото този на Шиндлер и ще е жалко, ако пропуснеш нещо.

detski_panair_7_720

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев (първата снимка най-горе)

Ще става сценограф и нищо чудно, че дебне зорко софийските театри