Как да подобрим креативността си?

icon
Sofialive.bg

Чудили ли сте се някога как да избягате от творческия си застой, да започнете да мислите по-креативно, дали можете да подсилите онази част от мозъка си, която отговаря за вашето въображение, иновативност, мислили ли сте си някога дали може да се засипете с нови идеи, само ако пожелаете? Всъщност, днес е щастливия ви ден! Може! И сега ще ви кажа как по-точно.

Нека първо разгледаме какво всъщност е креативността?

Точно определение от учени няма или поне все още не е формулирано такова. Но с прости думи може да се обясни по следния начин - това е нежеланието и неспособността на един човек да се движи по точно определени вече пътища и закони, да върви по вече отъпкан път. Креативността е способността на един индивид да постига дадени резултати по нестандартни начини, различно от останалите. Да виждаш света по този такъв начин е доста трудно, но се учи. Да се сдобиеш с необходимото усещане е дълъг път, но всеки може поне да тръгне по него. За да бъдеш по-креативен трябва да опитваш. Много. И нови неща. Да се откъснеш малко по малко, бавно, от стереотипите, които ежедневието ти е наложило, да опитваш нови неща, да се запознаваш с нови хора, да излезеш от зоната си на комфорт. За да имаш нови идеи, трябва да имаш и нов поглед над нещата, което става с нови неща, подтикващи те към нови мисли. Общо взето прави неща, които досега не си. Започни с малки стъпки.

Фитнес, танци, йога

Ангажирай тялото и духа си с ново начинание. Там ще научиш нови техники, ще се раздвижиш, ще опознаеш нови върхове и ще се запознаеш с нови хора, вероятно някои от тях също минаващи през това за първи път, ще имате обща тема, за която да говорите и да разменяте мнение и опит.

Оставяй неща около себе си

Казват, че креативните хора били разхвърлени и работели в неподредена обстановка. Е, не ви казвам, че трябва да направите кочина около себе си така, че освен да не намирате креативността у вас, да не можете и да намерите и краката си. Оставайте един бележник на бюрото си, или кубче рубик, пъзел, хартия за оригинами, започнете да работите нещо с ръцете си, освен да натискате клавиатурата. Играйте с пластилин или започнете дори да драскате нещо, което води до следващото ми предложение.


Doodles

По дефиниция doodles означава „a rough drawing made absent-mindedly“ или на български казано – надраскайте нещо без да влагате мисловна дейност какво ще се получи. Хванете молива или химикалката и се разхвихрете. Няма правила. Чертички, кръгчета, запълвайте, оцветявайте, дайте си свобода. А ако случайно ви трябва нещо, което да ви подтикне да започнете – винаги може да потърсите вдъхновението си в интернет. Но най-важното е да не се водите по нищо, просто да оставите ръката ви да ви води.

Четете

Книги, в интернет. Четете, много. За всичко. Различни жанрове, дори такива, каквито не ви се нравят. Предизвиквайте себе си. Така и ще опознаете още повече себе си, освен че ще обогатите общата си култура. Може и да си водите дневник, окрасявайте бележките си, мислите си, записвайте всякакви неща,  които ви дойдат на ум.

Бъдете любопитни

Здавайте въпросите, интересувайте се. Не бъдете нахални, но нека любопитството ви води и направлява. Не е лошо да си любознателен и да откриваш нови територии. Не се ограничавайте, бъдете широко скроени, общителни.

Време за себе си

Намерете поне малко време за себе, открийте нещо ново, което да ви харесва и го правете. Рисуване, фотография, колоездене, тичане в парка, решаване на судоко, слушане на музика, играене на боулинг, билярд, практикувайте нови неща, намерете си ново хоби. Сменяйте го. Не се застоявайте твърде дълго на едно нещо.

Животът е твърде кратък, за да седите на един стол на едно и също място от понеделник до петък, да се прибирате от работа и да правите едно и също нещо и после пак. Не очаквайте, ако не правите нещо по въпроса, идеите сами да ви паднат. Този, който търси, намира. Главното нещо, което ви е необходимо, за да засилите вашата креативност е желание, време и мотивацията да пробвате нови и различни неща. Така че още сега станете и се захванете с нещо, което не е част от ежедневната ви рутина. Дерзайте! И смело напред!

 

Автор: Евгения Тошева

Не е лошо да дадеш тласък на таланта си