Кога не се нуждаете от трудов договор при кандидатстване за кредит?

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Стабилните доходи и работата на безсрочен трудов договор са сред основните изисквания на банковите финансови институции, изпълнението на които ви позволява да кандидатствате за кредит. Изискването за сигурни и доказани чрез трудов договор доходи е начин банките да си гарантират, че ще върнете отпуснатите средствата. За тях е важно да имате регулярен месечен доход, с който да покривате вноските по заема си. Това изискване лишава от възможността да кандидатстват за кредит немалък процент от потребителите, които не работят на трудов договор. Липсата на трудов договор не означава задължително липса на доходи. Източник на доходи могат да бъдат рентиерство, упражняване на свободна професия, майчинство, средства, получени от наеми, които обаче банковите финансови институции не признават.

Защо банковите финансови институции изискват трудов договор?

Размерът и доказването на доходите ви е ключов фактор за банките при взимане на решение за отпускане на кредит. Отличното съотношение между дохода ви и месечната вноска по кредита увеличава шансовете ви да получите одобрение при кандидатстване. Допълнителен плюс ви дават стабилните и високи доходи, дългогодишният трудов договор с престижен работодател. Някои банкови финансови институции имат и изискване да получавате заплатата си по сметка при тях, за да могат да удържат вноската по заема. Така банките си гарантират възвръщаемост на средствата и намаляване на процента на лошите кредити.

Какво е решението за потребителите без трудов договор, които се нуждаят от средства за задоволяване на свои потребности или за решаване на внезапно възникнали финансови проблеми?

Потребителите, които не работят на трудов договор, могат на разчитат на фирмите за бързи кредити като Vivus.bg, отпускащи средства по опростени процедури, бързо и изцяло онлайн, срещу лична карта и без изискване за представяне на трудов договор. Небанковите финансови институции са по-гъвкави в това отношение и отпускат кредити без доказване на доход. Достатъчно за тях е да имате приходи, като е без значение произходът им – социални плащания, самонаето лице, наеми. Сумите, които фирмите за бързи кредити отпускат, са по-скромни и с по-кратък срок за погасяване, но може да получите средствата само в рамките на няколко минути до няколко часа, без да излизате от дома си. Няма изискване да предоставяте трудов договор. Липсата на изискване за безсрочен трудов договор е улеснение за потребителите, които имат друг източник на доходи, както и единствено решение и изход за тези, които са загубили своята работа и доходи и търсят средства, с които да подсигурят оцеляването си до намиране на нова.

Фирмите за бързи кредити предлагат на пазара и микрокредитиране. Те отпускат бързи кредити до заплата, с които да покриете по-дребни, но неотложни финансови нужди. Небанковите финансови институции са по-малко заинтересувани и от кредитното ви досие. Чистото досие не е без значение, но в някои случаи са склонни да отпуснат заем и на хора с просрочени дългове, тъй като вярват, че всеки може да сгреши и има право на втори шанс. Кандидатстването за заем от фирма за бързи кредити е лесно, бързо и изцяло онлайн. То е възможност за задоволяване на нуждите от кредит на потребители, които не работят на трудов договор.