На нож

icon
Sofialive.bg

От Виолета Керемидчиева
Бих ли стреляла диви прасета, които са гледани за това? Не. Не бих си купила и дърво, което е посадено, за да бъде отсечено. Струва ми се страшно излишно заради няколко дни в годината да се развива цяла една индустрия с изкуствени или каквито там елхи. Пък и кой каквото ще да казва, със сигурност част от тези на пазара са отсечени най-безочливо, без всякакви разрешения, без всякаква мисъл.

Изкуствената също е тъпа идея. Цяла година се опитвам да прекъсна връзката с пластмасата, било като нося торби от плат, било като избирам неща с най-малко найлон, та за капак на всичко да си купя килограми под формата на коледно дърво?! А и нали коледният дух ще излети през комина, събера ли семейството си около нещо, произведено от малки деца, в безобразни условия, за мизерни пари. Защото как иначе ще са толкова евтини?

Няма да си купя и дърво в саксия, за да го засадя в планината или в парка след това. Може и да изглежда страхотно, но модата да се създават подобни гори изобщо не е еко. Иглолистните дървета не запазват водата добре като широколистните и заместването им е пълен абсурд. Много по-разумно е да се избере някой дъб или бук, но от тях няма излишък по Коледа, затова не стават за кампании, наблъскани с емоции.

Елхата няма да ми липсва - не ми е за първа година. От началото на декември имам венец от зеленика, стикери със звезди по прозорците и портокали с карамфил, а ароматът - вместо от боровите иглички, ще дойде от коледния сладкиш.

От Мартин Дончев
Аз пък вече си купих, и то в саксия.
Първо, защото съм романтик и обичам на инат. Сещам се как като невръстен пикльо вадех кутията с играчки от килера, чупех няколко по невнимание, а после се отдавах на художествена самодейност и увивах орехи в станиол.

Второ, защото обичам зимата и защото само боровете и елхите могат да запазят тишината на снега - без потракващи голи клонки и шумолящи листа под краката.

Трето, защото вече си платих едни дрисливи (ама ефектни) светлинки от пазара, които са студеносини и ми напомнят за всякакви видове трипове. А да ги увъртя около прозореца или около шкафа с чорапи е просто аматьорско.

Четвърто, защото е чудесна тема за разговор. Седиш си с някоя красива и студена Снежанка и небрежно изтърсваш: „Искаш ли да ми видиш елхата?".

Пето, защото си е традиция. Освен това не виждам защо трябва да се отказваме тотално от разни работи, дори и да са леко неетични или вредни за здравето. За сведение на моралното Гестапо: пия, пуша, разказвам мръсни вицове, ям кюфтета и обувките ми са кожени. Но от Нова година обещавам да си засадя елхата в двора и да си я гледам как расте. Не обещавам обаче да не правя повече напук. Дори и на еко инициативи. Иначе не съм толкова лош - събирам си фасовете в джоба и не карам кола.


 

Интериорен дизайнер и бивш национален състезател по фехтовка. От две години не тренира професионално, но не я мързи и поддържа форма