Операция Латинка

icon
Sofialive.bg

Да се смееш ли, да плачеш ли? „МВР удари нелегалните учебници по латински", чета някъде из новините онлайн. Черешката на борбата с организираната престъпност у нас - на сцената излиза Явор Колев, в шерифска поза и развят суперменски плащ, за да изгори сканираните учебници на студентите по медицина. Толкова е комично, че просто не може да е измислено.

Не знам г-н Колев къде е учил и какво е завършил, но ясно си спомням как протичаше сесийният процес по време на собственото ми висше образование. Тъй като книги от библиотеката не можеха да се изнасят, с мазнене пред библиотекарката - и епизодична почерпка, плюс клетви за връщане до 30 минути - те стигаха до най-близката точка, където услужливо се предлагаха ксерокс услуги. Тези хора (едва ли случайни), развиващи дребен бизнес на партера на университета, или точно срещу входа му, правеха милиони от факта, че учебниците са издадени преди сто и петдесет години, не се намират в търговската мрежа и прочие, а студентите все пак от нещо трябва да учат, нали...
Това беше преди интернет епохата. Сега ги сканират.

Разбира се, ако някакви хора копират този учебник не пет, а петстотин пъти и ги продадат - това е баш престъпление. Изобщо не ми е работа да защитавам ударените, ако са завъртели търговийка; само напомням за онези с ксероксите. Често даже проблемът не е, че студентът не искал да купи учебника, а че няма откъде; или тиражът е изчерпан, или трябва да го дири по села и паланки, или трето. А и в случая иде реч за явна безпомощност на „органите": горното не би трябвало да е новина, нито да се занимават с него спецотделения. Това е работа за кварталния - както всеки патрулен полицай би трябвало да конфискува нелегалния софтуер на „Славейков". А ГДБОП да се занимава с организираната престъпност, както е записано в името й, не да „бди" за пиратирано съдържание на старогръцки.

Пък и доколко може да им се вярва, след бутафорната „операция Читанка"? Всеизвестно е, че онлайн библиотеката винаги е била безплатна, не е събирана такса за съдържанието, нито е публикувала рекламни банери, т.е. създателите й не са се обогатили по никакъв начин. То пък остава и да събираш такса за четене! Кой ти чете в наши дни? Все пак това е пожарникарска държава!

В крайна сметка Читанката е там, на познатия адрес. На познатите места ще си останат и сканираните учебници по латински. „Операция Латинка" - както бе иронично наречена в мрежата - поставя отново въпроса за супер тънката граница между закона и морала в този случай. Кое е по-важно - да се защитят нечии корпоративни интереси (каквито е очевидно, че дърпат конците на ГДБОП и в тоя случай, и в оня, и в другите сценки с ритуално натрошени компактдискове), или някой българин случайно да прочете книга?
Да гледа филм на Тарковски?
Да чуе нещо различно от радио Веселина?

Ако по официалните канали не се предлага нито едно от тези, а само Дан Браун и затъпяващи риалити шоута - каква е алтернативата на мислещия, да наруши закона или да си остане тъп и необразован? Ако няма кино в твоя град, в твоя окръг? Ако в книжарницата не се намира книга, която да не е за готварство или самопомощ? Ако някой си е дал зор да прочете 4000-те страници в Сума на теологията от Тома Аквински и не е платил отчисления на издателя - той престъпник ли е? Аквински е починал 1274 година. Той няма и не може да има авторски права по никое законодателство.

И за малките деца е очевидно, че ако някой не печели кеш от едно такова начинание (както по едно време торент-тракерите даваха парола с есемеси - еми много ясно, че няма да им пусна), той е будител, а не престъпник. Държавата би трябвало да им плаща на тези хора, че пазят от тотално затъване изпростяващата нация, не да ги гони по покривите. Но уви, няма специален закон за извънкласно ограмотяване. И „рицарят на книгата" Явор Колев е просто театрален, не е извън правомощията си.

От друга страна, винаги ми е било чудно - като „цивилизованият свят" е толкова напред в борбата с пиратите, що просто не затворят Pirate Bay?

Фотография Васил Танев

Учител. Говори повече за философия, отколкото за мода, и каза, че образованието учи на послушание, а не да търсиш призвание. И това вече не е на добре