Организация на погребение - защо хората все по-често избират услугите на траурна агенция

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Смъртта е краят на земния живот и началото на отвъдния, според тълкуванията на Библията. Какво ни очаква в задгробния живот, няма как да разберем приживе, но едно е сигурно – ако искаме душата ни да намери покой, трябва да бъдем изпратени подобаващо от този свят.

И тъй като няма как физически да свършим тази задача сами, трябва да се доверим на нашите близки и роднини, които да ни организират подобаващо погребение.

За близките задачата е трудна, не поради нежеланието да ни изпратят по най-добрия начин от тази Земя, а поради нежеланието изобщо да не ни изпращат.

За съжаление обаче животът има своето начало и своя край. Ако сте от хората, които са се сблъскали със загубата на близък човек, времената за вас не са особено приятни, но можем да ви уверим, че времето е най-добрият лечител.

В последните години се забелязва все по-голяма тенденция близките на покойника да се обръщат към услугите на специализирани погребални агенции, които да се заемат с организирането и извършването на погребението, вместо те самите да се нагърбят с нелеката задача да го направят сами.

Тенденцията не е изненадваща, а в днешния материал ще се опитаме да отговорим на въпросите защо това се случва и защо хората избират някой друг да се погрижи за погребението, вместо да го направят те самите.

За целта се обърнахме за помощ към професионалните погребални агенти от траурна агенция OmegaFuneral.com.

Траурни агенции – бягство от отговорност или избор на професионализма


Не са малко и онези, които критикуват услугите на погребалните агенции – според тях близките на починалия са длъжни сами да се справят с организацията и провеждането на погребението, а не да се доверяват на външни хора за това.

Твърденията са безпочвени и в по-голямата си част неоснователни. Повечето от хората в обществото се занимават с най-разнородни дейности и професии – съвсем нормално е никой от тях да не е експерт в организирането на погребения и в доста случаи да няма ни най-малко понятие за това какво трябва да направи.

В такива ситуации едно доста добро решение е да се обърнем към услугите на професионална погребална агенция, която, за разлика от повечето от нас, има нужните опит, логистика и материали, с които да организира по максимално бърз начин едно погребение.

Има и още един фактор, който често се подминава – в тежките моменти, в които трябва да се справим със загубата на близък човек, едва ли на някой от нас би му се занимавало с административни утежнения и поръчки на ковчези, драперии, цветя и прочие неща, нужни за организацията на едно погребение.

За да изберем погребална агенция, от която няма да останем разочаровани впоследствие, трябва да внимаваме за няколко важни неща.

На първо място е отношението на самите погребални агенти, които ще влязат в контакт с вас. Обърнете внимание дали техният основен интерес е насочен към вас и вашите конкретни нужди, или дали просто искат да прибутат формалностите с цел да стигнете до най-знаковия момент – формирането на крайната цена.

Това ще ви покаже дали хората срещу вас мислят основно за бизнес частта или са заинтересовани от това да ви предоставят качествена услуга.

Все пак бизнесът с погребения е специфичен и изисква известна доза човечност и отношение – тук не говорим за продажба на домати и краставици.

На второ място обърнете внимание какви услуги предлагат от въпросната агенция – ако те са в състояние да организират пълно погребение с всички включени дейности в него, то би трябвало сред услугите им да срещнете и традиционно използваните неща за едно погребение като драперии, некролози, цветя, надгробни паметници, транспортиране на покойник и така нататък.

На трето и не на последно място, се огледайте за ценовата листа – всяка себеуважаваща се траурна агенция застава с името си и с ясно обявени цени, за да може всеки заинтересован от нейните услуги човек, да може да си направи предварителен разчет за очакваните разходи.

Видите ли агенция, която поради някаква причина не обявява ясно цените си, значи имате сериозен повод за съмнение.

Оставете административните неприятности и всичко останало в ръцете на професионалистите, за да ви остане достатъчно време да си кажете последно „Сбогом“ с вашия любим човек в неговия последен земен път.