Предимства и недостатъци на това да имаш собствено жилище

icon
Sofialive.bg

Да имаш собствено жилище в София за мнозина е като сбъдната мечта и предвещава началото на един по-спокоен и нормален живот. Но монетата винаги има и друга страна и нищо не е толкова идеално колкото ни се иска да бъде.
Представяме ви предимствата и недостатъците на това да си притежател на имот  в столицата.

Предимства

Няма досадни хазяи и правила

Ако си сменил поне 3 квартири през живота си, знаеш колко натоварващи, досадни и кисели могат да бъдат хазяите. Едни от най-неприятните неща са постоянните изисквания и забрани. В речника му „не” и не може” са притеснително често срещани думи. Не може да правиш шумни купони, трябва да се отчиташ за всеки един човек, който си решил да поканиш, не можеш да декорираш стаята си. Обещанията за освежителен ремонт за негова сметка си остават винаги празни. Но стане ли дума за увеличение на наема е първа писта и преговорите рядко завършват с щастлив край…за теб.

Излишното плащане на наем е в миналото
Едни от най-грешните пари, които човек може да даде са за наем. Това са средства, които почти никога нямат възвръщаемост. Освен това е доста обезкуражаващо да знаеш,че всеки месец 400/500 лева от заплатата ти отиват в ръцете на човек с няколко имота (в някои случаи богат наследник), за който тази сума е направо смешна, докато ти се мъчиш да поддържаш приличен стандарт с неуморна работа.
Когато имаш собствено жилище, сякаш товарът става сравнително по-лек и ако си достатъчно предприемчив, спокойно можеш да спестяваш и влагаш в собствени проекти бившия месечен наем.

Правиш каквото си искаш
Апартаментът си е твой и можеш да правиш с него каквото си искаш. Няма да има кой да ти вика и мрънка, че си пребоядисал стените, нарисувал си върху дървените шкафове галактически пейзажи, котки и геометрични фигури или си решил да реставрираш в домашни условия креслата. Можеш да поканиш всеки по всяко време без това да се превърне в трагедия и купоните в събота най-сетне да бъдат нещо обичайно.

Недостатъци

Кофти местоположение
На всички ни се иска да имаме по едно наше прекрасно жилище срещу Народния театър, Софийският Университет или близо до Докторската градина…но хората, които могат да си позволят подобно нещо не са много. Ето защо когато се сдобием със собствено жилище, често се случва то да е в някой по-далечен квартал, защото…за там са ни стигнали парите и трябва да се примирам поне на този етап. В началото е доста неприятно, особено ако години наред си живял на квартира на някое по-приветливо място, но факта, че  плащането на наем няма да се повтори, те кара да се чувстваш благодарен.

Гадни съседи
Колкото и клиширано да звучи, съседите никога не за подценяване. Вярно, не се налага да си близък с тях и да си бъбрите като първи дружки, но ако всички те са окажат завистливи, конфликтни, досадни и злобни, със сигурност няма да искаш да се засичаш с тях . За разлика от квартирата, тук не можеш да се изнесеш веднага и да се отървеш от дразнещите персони за нула време а се налага да станеш или доста търпелив, или същия гадняр като тях, за да можеш да се справяш с ежедневния им тормоз.

Проблеми с ремонта
Кой не се сблъсквал с ред проблеми, що се отнася до основен ремонт на жилище? Когато един имот е твоя собственост, нещата са още по-сложни, защото всеки детайл изисква повече време, нерви и средства. Още по-„весело” става, когато с ужас установиш, че някои дейности ще ти струват доста по-скъпо отколкото си очаквал и в резултат на това се сбогуваш с предвидените средства доста преди ремонта да е завършен. Но какво пък? И в частичните строителни площадки има някакъв чар…Важното е, че хазяина вече е история.