Св.Валентински стереотипи и тяхното скрито значение

icon
Sofialive.bg

Когато датата 14 февруари наближи, дори незаинтересованите  от „американски празници“ българи поне за 0,5 секунди се замислят над любовния си живот. Няма значение дали  след това курсът на мислите им  продължава в посока 10 литрово шише от минерална вода пълно с домашно вино. Точно тези 0,5 секунди са достатъчна демонстрация на силата, която се съдържа в този розово-червено-шоколадово-плюшеномечест празник, който ако не те предизвика да купиш или да очакваш цвете с панделка, то поне със сигурност те вкарва в разсъждения кому-е-нужно.  Той е изтъкан от стереотипи, а ние сме тук за да развенчаем дълбокото, скрито значние зад най-популярните от тях.

Подаряването на рози – Красив жест? Засвидетелстване на любов и внимание? Реалното значение на това да подариш наръч мъртви цветя на половинката си е перфектно символично напомняне, че чувствата ти също като този букет,  все някога ще тръгнат да увяхват.

Отказът на мъжете да участват в празника  – Св.Валентин е като гей-прайда – от него най-много се страхуват хетеросексуалните мъже. В случая обаче не може да се каже, че нямат причина. Мъжкото съсловие не обича излишното напрежение, а желанието на половинките им да получат перфектният, планиран до последен детайл празник с главна цел доказване на вечна любов си е твърде много стрес, който не води до увеличаване на любовта между двама души.

Трифон Зарезан  vs. Свети Валентин – Присъствието на думата „зарезан“ в името на нашенския празник е като намек от Вселената да зарежеш гаджето си, а червеното вино като главно действащо лице е по-готино от червените плюшени сърца дето като ги натиснеш викат „I love you’’.

Романтичните уикенди – Да бъдеш романтичен по специален повод на специална дата само по себе си не звучи много романтично, а по-скоро насилено. Когато пък за 14 февруари подариш „романтичен уикенд за двама“ с ваучер-оферта за 10 и 11 март, защото само тогава можете да си вземете отпуска, докато отидете цялата романтика на идеята се е изпарила и просто гледате телевизия в хотелската стая след единствения секс, случил се за 48-те часа от престоя ви.

Романтична вечеря –  Дайте да се разберем. Всяка вечеря е романтично преживяване, но между  Човекът и Храната. Трето колело на масата, което иска да се гледате в очите на светлина от свещи и да държи ръката ти (при положение, че може да бъде използвана за посягане към още храна) твърде вероятно не влиза в плановете. Едновременно с това обаче, какъв по-разтапящ жест от това някой да ти даде достъп до много и вкусно ядене?

Обяснение в любов – На валентинка, чрез писмо, песен продуцирана от Джорджано или просто очи в очи, без значение дали го казваш всеки ден , на 14 февруари се иска изобретателно доказване на чувства. Желанието хубавото, влюбено усещане никога да не престава води до преписване на разчувстващи чужди реплики от интернет и поставянето им в сладка картичка. При прекалено дълго повтаряне на упражнението всеки св. Валентин, има риск в някакъв момент обяснението в любов да се очаква да прерасне в предложение за брак.


Балони-сърца – Както цветята тайно нашепват, че любовта увяхва, така и балоните казват „Спукана му е работата на тоя празник“ . Но докато си влюбен, никой нищо не може да ти каже. Освен гаджето ти. И дано ако то каже „хайде да празнуваме св.Валентин“, да имате сходни вкусове.

Опцията сън дори не я коментираме