Университетите в София - сравнителен анализ

icon
Sofialive.bg

Щом става въпрос за образование, в България е на мода следното – ако си от някое населено място, което не е близо до столицата отиваш в нея, а ако си родом от София заминаваш да учиш в чужбина. За висшите учебни заведения извън страната не можем да твърдим нещо със сигурност, но за родните можем да споменем доста.  И тъй като всеки университет на територията на града с мото „Расте, но не старее“ има свое реноме, ние от Sofia Live решихме да кажем по нещо за всяко едно висше учебно заведение. Е, да започваме:

Софийски Университет
Считан за най-елитният университет в България, със световна акредитация, Софийският университет масово е смятан за най-доброто място за придобиване на диплома за висше образование. Над това разбира се може да се спори доста и затова и ще го направим. Истината е, че методиката на преподаване в повечето факултети е толкова остаряла и нефункционална, че за да изкласиш и да можеш да кажеш, че си висшист изисква прекалено много усилия. Прост пример може да бъде даден с това, че дори във факултетите, в които се изучават по-нови и модерни дисциплини, нямя необходимата техника, за да може човек реално да придобие дори и първични професионални умения. Но в крайна сметка не е казано, че висшето образование непременно значи да си готов директно да започнеш работа след като излезеш от универститета, нали така?

УНСС
Университетът по национално и световно стопанство е най-голямото икономическо висше учебно заведение в страната и най-предпочитаното от тези, които не знаят какво точно искат да учат след 12-ти клас и имат желанието чисто и просто да запишат нещо. Там нещо се учи, но какво е точно – никой не може да отговори и то независимо от това коя година са точно. Най-важната характеристика на УНСС е, че в непосредствена близост до него са всички любими на студентите заведения, както и дискотеки, в които поливат трудно взетите изпити, най-често минати благодарение на някой и друг лев в студентските книжки.

НБУ
Нов Български Унивеститет несъмнено е един от университетите на територията на столицата, който предлага невероятно добра база и преподаватели по предлаганите дисциплини. Но тъй като обучението там е платено е доста спорно колко от студентите се възползват от възможностите, които предлага НБУ, защото всички масово просто знаят, че ще минат и не си дават много много зор да учат. Положението с влизането там е подобно на това в УНСС, защото ако не си ориентиран с какво точно искаш да се занимаваш за в бъдеще, просто даваш пари, ходиш от време на време, винаги взимаш всички изпити, но когато излезеш на пазара на труда не е много ясно къде са знанията ти.

НАТФИЗ
Актьорското майсторство е едно от най-предпочитаните поприща за младите в България. Много от тях, които са по-артистично настроени, с бохемски начин на живот и не особено библейски навици се учат именно в НАТФИЗ. И въпреки че преди от това висше учебно заведение са излизали невероятни кадри, които са останали в историята на театъра и ще бъдат помнени завинаги, сега нещата не стоят точно така. След НАТФИЗ човек може да успее само, ако познава правилните хора или е на точното място, в точното време и успее да се уреди в някой сериал или филм. Иначе като цяло повечето висшисти, рожби на националната академия по театрално и филмово изкуство не успяват да се реализират успешно и цял живот се оповават на следното: „Да живее изкуството, пиянството, дрогирането и сценичните изяви."

 

А тук можеш да прочетеш що за ужас е да си под наем в София

Любов на замаска и шпакловка