"Доживяхме София пак да е празна"

icon
Sofialive.bg

Честит Гергьовден! Агнета, расли и пасли сред тучни поляни и отгледани от всеотдайни овчари, пищяха през последната седмица. Доста от тях отдадоха живота си, за да може столичани да се порадват на автентичния гергьовденски вкус. Софиянци, от своя страна, платиха с някой и друг ден от работа, за да присъстват по селските събори и софри. В резултат на тази трампа, столицата за пореден път опустя.

Като човек, на когото му се наложи да прекара великденските празници на работното си място, мога съвсем спокойно да сравня София по време на празник с Хирошима секунди след експлозията – празни сгради, нулев трафик, осиротели паркове и детски площадки, самотни училищни дворове. Гледката е страшна. Тук-там някоя възрастна двойка, отиваща до магазина, за да напазаруват за сега пристигащите деца и внуци, или деца и внуци пазаруват за гостуване при родители.

Къде обаче отиват столичани? Най-лесният отговор е „Как къде? По селата!“. Да, то хубаво по селата, но добрата стара провинция на всеки празник бива тотално павирана от столичани, мечтаещи да се откъснат за ден-два от натоварванията на София.

Когато фактите говорят, дори и Витоша мълчи. Думата е „спокойствие“ – нещо, което е изключително рядко тук в София. Вчера папа Франциск осъществи своето апостолическо посещение в България и сякаш за сериозни блъсканици и ексцесии не се чу. Причината? Софиянци ги нямаше вкъщи – хапваха агне по нисконаселените места в т.нар. „дълбока провинция“. Много вицове, забавни истории, разкази с поука се разказват през последните години относно изселването от столицата по време на празници.

Закачки винаги ще има, това е ясно. Нека обаче се опитаме да изясним едно. Страната ни е изключително богата на кътчета, внасящи спокойствие, зареждащи мисълта и каращи дори петите ви да настръхнат. Нека спре делението „София и останалия свят“. Светът е там за вас, опознайте го и бъдете част от него независимо къде сте го видели за първи път!

София няма да изчезне, тя винаги ще е все така красива и мила в очите дори на морска рожба като мен! Ако трябва да съм честен под секрет, харесвам си я по-празничка…