Насилник ли е вокалистът на Рамщайн?

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images

Живеем в ерата на кенсъл културата. И като огромен фен на Rammstein от 25+ години насам, напоследък все по-често се чудя – кога любимата ми група ще бъде кенсълната? Така де, знам си ги, знам колко са политически некоректни и какви текстове имат – други звезди са били кенсълвани за доста по-безобидни слова. Чудя се и кога ли да слушаш метъл ще бъде припознавано като “бяла привилегия”, защото жанрът е “твърде бял”? Кога ли за любимите ми музиканти ще излязат неприятни истини, заради които ще е трудно да отделим човека от артиста?

Ето, че и този момент дойде с актуалните обвинения към Тил Линдеман – вокалистът на Rammstein. 24-годишна дама от Северна Ирландия на име Шелби Лин придоби сериозна популярност в социалните медии с гръмките си обвинения към Тил Линдеман, когото наричаше през сълзи “педофил” и обвиняваше в ceксуално посегателство, принудително дрогиране и какво ли още не.

Преди да продължим обаче е редно да си кажем пет неща:

  1. Всеки мъж, който посяга ceксуално на жена без нейното съгласие, е шибана свиня и заслужава да си понесе законовите последствия.
  2. Рок звездите са склонни да очакват да им кажат “Да” на ceксуалните покани.
  3. Има разлика между “изнacилване” и “покана за ceкс”.
  4. Обвиняването и соченето с пръст на реалните жертви може да спре много жени от това да говорят открито по темата от страх да не си навлекат гнева на дадена група хора – в случая, например, това са милионите фенове на групата. В България даже имаме навика да сочим жертвите на домашно нacилие като им казваме “Ми като кръшка така ѝ се пада” и други подобни нечовешки изродщини.
  5. Някои жени лъжат. И те са не по-малко вредни от самите нacилници.

 

Предисторията

Всичко започва с концерта на Rammstein във Вилнюс, Литва. Шелби лети специално за него от Ирландия. Тя влиза на концерта и оттук започват странностите. Човек от екипа на групата кани Шелби и група от още поне дузина млади момичета на т.нар. “Нулев ред” – място точно пред сцената, където могат да гледат концерта, а след това да се присъединят към групата за парти.

Тук можем да отворим скоба и да говорим за това колко е морално въпросното нещо. Членовете на групата са на възраст от по над 50 години (Тил е на 60) и да канят момичета на по 20+ години може би не е много морално. Но при липсата на морална полиция, рок звездите могат да си го позволят. Също така, това не е нещо ново и ексклузивно за Rammstein. От незапомнени времена рок звездите спят с много жени. Затова са рок звезди. Не е морално, някои се погнусяват, други завиждат – няма значение, това са фактите. Всъщност, специално за супер моралистите, в България имаме изпълнител, който пее “Ти си само осми клас, ако знае баща ти твоите ceкси игри”. Какво мислите се случва в неговия бекстейдж? Ама това е друга тема.


Сега отваряме допълнителна скоба с питане – какво точно си мислят момичетата, които приемат поканата за “парти с групата”? Защо шестима световноизвестни музиканти биха искали 15 млади момичета в бекстейджа след концерта? Защо ги канят? Защото са си казали “Уау, колко готини за разговор изглеждат!” ли? Съмнявам се. Ясно е за какво ги канят, нали? Но не ме разбирайте погрешно – не виня момичетата! Те са фенки. Казвам само, че е редно да са наясно защо може да им дават привилегията на “нулевия ред” и защо са само млади жени в групичката.

Така се случи, че бяхме много близки с приятеля на едно от момичетата, поканени в бекстейджа при първия концерт на Rammstein в България. Тя каза, че се е отделила с друг музикант от групата, който бил великолепен джентълмен. Всички бутилки с алкохол били разпечатвани пред очите на всички, за да няма съмнения, че в чашите се сипва нещо. Накрая музикантите все пак правели предложения като “Искаш ли да се усамотим някъде?”, но никой никого не дърпал и задължавал. Гаджето на мойто френдче учтиво отклонило поканата, музикантът ѝ казал “Няма проблем, искаш ли поне снимка за спомен?”, снимали се, взела автограф, чао.

Още веднъж – това не е нищо ново нито за Rammstein, нито за света на рок и поп звездите. Но стига отклонения, затваряме всички скоби и се връщаме на Шелби Лин и нейните твърдения.

 

Историята на Шелби Лин

Накратко, историята на ирландката включва предконцертно парти с други фенки и мениджмънта на групата. Шелби е поканена там от жена, на име Алина, а един от мениджърите, Джо, снима момичетата с телефона си. Ясно е и защо го прави – изпраща снимките и видеата на желаещите в групата, за да си харесат момиче. Пак – не е морално, не е гот, крийпи е, но… това е положението.

На предконцертното парти Шелби споделя, че пие просеко, водка и шотове текила. Според нея в текилата е имало наркотик, защото ѝ е станало много лошо и замаяно. Никъде обаче не подозира, че смесването на три вида алкохол може да е причината за това. Но както и да е. Тук следва част, която звучи наистина правдоподобно.

По нейните думи Джо я кани на лична среща с Тил. Шелби казва, че ако това е някаква покана за ceкс, тя не иска нищо такова, но Джо многократно я уверява, че Тил е перфектен джентълмен и това не е покана за ceкс. По това време концертът вече започва, а Шелби казва, че няма спомени от него. Има обаче спомен как влиза в малка стаичка по време на интермисия, а там я чака Тил. Тя му казва веднага “Не искам да правим ceкс, ceксът е много специално нещо за мен”, а Тил нервно изригва: “Ахх, Джо каза, че искаш!”. Тя повтаря, че не иска, Тил ядосано казва “Да, разбрах вече” и си тръгва.

Историята ѝ продължава с това как се прибира в хотела, повръща, халюцинира, вика полиция и линейка и т.н. Дори си прави тест за наркотици, който обаче не показва нищо.

 

И какво се оказа?

Целият скандал може да се сведе до “Тил Линдеман мислеше, че ще правим ceкс, но аз му казах, че не искам, той се разочарова и си тръгна без да ме докосва”.

Въпреки това в едно от видеата си в социалните мрежи Шелби си събува панталоните, повдига си блузата и показва синини, за които твърди, че са от инжекция с наркотици, която ѝ е сложена по някое време на партито преди концерта. Аз обаче, като човек, посещавал концерти на Рамщайн, мога смело да кажа, че синините не са нещо ненормално, особено ако си най-отпред на оградите и те се забиват в ребрата ти. Или ако влезеш в погото. Или ако някой се блъсне в теб, докато куфее. Така че да се твърди, че синините ѝ са от инжекции е малко… далечно.

Само че ситуацията за Тил Линдеман рязко стана по-лоша, когато и други жени излязоха с обвинения към него. И докато повече бяха от сорта на “Той ме покани да правим ceкс и аз отказах”, една от тях твърди, че се е събудила, докато правят ceкс, казала му е да спре и той е спрял. Това вече звучи доста по-правдоподобно и няма да се учудя, ако се окаже, че някои от жените, с които музикантът е правил ceкс, са били под въздействието на алкохол и наркотици. Тогава случаят на Линдеман може да стане доста по-неприятен.

Барабанистът Кристоф Шнайдер също не му помогна твърде много, когато пусна изявление, в което казва, че партитата на групата и партитата на Тил са отделни. Според него Тил се е отдалечил от групата в последните години и си прави свои неща. В същото време обаче Шнайдер заявява, че дори да са тъжни от този факт, шестимата остават заедно и отрича да се е случвало нещо подобно. Той дори потвърждава моята информация, че бутилките се отварят пред всички и никой не е принуждаван за нищо, за да може всички гости да се чувстват комфортно. Екипът на групата, разбира се, отрича всички обвинения, като дори призовава феновете да не нападат Шелби Лин за твърденията ѝ.

Когато случаят стана много популярен и влезе в медиите, Шелби Лин започна лека-полека да разяснява, че никога не е твърдяла, че Тил Линдеман я е нacилил ceксуално. Тя казва: “Нека поясня отново. Тил НЕ ме е докосвал. Той прие, че аз не искам да правя секс с него. Никога не съм казвала, че ме е изнacилил”. Въпреки това обаче тя продължава да се бори срещу възможното ceксуално нacилие от страна на групата към някои жени. Дори отваря фонд за тях, в който набира над 800 000 долара.

Колкото до моето мнение като фен, журналист и любител на истината – смятам, че Шелби Лин наистина вярва, че е била жертва на вид нacилие. И мога да разбера, че не е приятно да влезеш в тясна стая с 60-годишен чичко, който очаква да прави ceкс с теб по време на концерта си. Вярвам и че Тил Линдеман е човек, който би искал нещо подобно. Все пак той е доста ексцентричен изпълнител и има не едно и две музикални видеа с порнографска тематика. Който не вярва, да си пусне нецензурните версии на “Рussy” и съвсем извратеното видео към “Platz Eins” от страничния му проект Lindemann.

Вярвам обаче и че в “той поиска, но аз не му дадох” няма нищо незаконно. Някак по-зле ми изглежда преекспонирането на случката, обидите към Тил, че е “педофил” (girl, на 24 си, не си дете) и раздухването на невярната информация за принудителното дрогиране (довели до това издателите на книгата на Линдеман да скъсат отношения с него и до групи от протестиращи преди концертите на групата). Всичко това може да увреди трайно имиджа на музиканта и цялата група, ако наистина става дума само за искане и недаване.

Накратко – никога няма да съм от онези, които оправдават нacилие над жени с “търсила си го е”, “защо седи с нacилника си тогава”, “защо е кръшкала” и прочие глупости. Но поне за мен Rammstein не заслужават да бъдат кенсълнати заради “той поиска, аз не дадох”. Виж, ако излезе наяве достоверна и доказуема информация, че някой от групата е извършил реално ceксуално нападение над жена – тогава няма да се посвеня да ги заклеймя и препсувам.

Макар че и тогава няма да спра да ги слушам, сори.