За работата на въздух и още нещо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Работата на открито, например на терасата или в двора, не е нещо лошо. Дори напротив - вдъхновяващо е. Реално погледнато това е доста по-естествения ни хабитат от офис тип аквариум и стая, която се уж се проветрява, но е спорно дали влиза изобщо чист въздух или по-скоро той отстъпва на прашния.

Доста по-вдъхновяващо и добре за нас е да работим сред природата, гледайки я и слушайки песента на птиците. Дори и да има разсейване, то е едно такова приятно - загледал си се в някоя птица, замисляш се за нея, за полета ѝ и след това пишеш статия за това.

С навлизането на толкова нашумелите хоум офисите, ние успяхме да оценим обаянието на свободата да излезеш навън и да се насладиш на слънчевите лъчи. Дори просто да се шляеш навън е доста по-приятно от това да работиш, спортуваш, гледаш филми, спиш, да се храниш и всичко това само и единствено вкъщи.

Ето и моите тайни за това как успях да си отпочина, бидейки затворена по време на първия локдаун:

 

1. Терасата

Това беше моята територия без стрес, само релакс. Там, където кафето е най-вкусно и работата е най-приятна. Когато има такава.


Когато времето беше по-хубаво, събирах слънчеви лъчи, а когато валеше - пиех чай и просто се наслаждавах на гледката. Понякога наблюдението е доста по-вдъхновяващо от реалното search-ване в Интернет.

 

2. Отделни кътове за всичко

Така или иначе правим всичко вкъщи, нека имаме отделно място за всяка дейност. Бюрото е място само за работа. Диванът за филми. Кухнята за хранене. Леглото за сън. Килимът за тренировки.

Сбъркаме ли мястото на една дейност с друго, всичко се обърква.

 

Тези две правила спасяват психиката на всеки човек принуден да работи от вкъщи от прегаряне, т.нар. burnout и ни правят по-продуктивни и разбира се, щастливи!