Това причинява лошия дъх в устата ни, но има трикове, с които да го накараме да изчезне

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Ако някога сте се чудили защо героите в романтичните филми изглежда никога нямат сутрешен лош дъх, не сте сами. Повечето от нас са запознати с миризмата, която идва от устата ви веднага щом се събудите. И въпреки че мнозина може да се чувстват неудобно от това, всеки изпитва лош дъх сутрин от време на време. И както се оказва, някои от ежедневните ви навици може да са отговорни за това.

Като например:

Какво причинява сутрешния дъх?

Вашият зъболекар вероятно ви е предупредил, че ако не миете зъбите с четка и конец всеки ден, това може да накара дъха ви да мирише. Но всъщност има повече неща, които могат да причинят не толкова свеж дъх, освен лошата орална хигиена.

Сухота в устата: Слюнката отмива бактериите, причиняващи лош дъх, и тъй като имаме по-малко слюнка, когато спим, много от нас се събуждат със сутрешен дъх.

Някои храни: Хранителните ни навици влияят на дъха ни и въпреки че можем да се възползваме от храни като лук и чесън по много начини, те също са виновни за този не особено ментов свеж дъх сутрин.

Някои здравословни състояния: Много хора, страдащи от киселинен рефлукс, състояние, което причинява обратен поток на стомашното съдържание, често изпитват лош дъх.


 

Как да се отървете от сутрешния дъх?

1. Не използвайте вода за уста след всяко четкане

Въпреки че е вярно, че водата за уста ще направи дъха ви свеж за кратко време, тя също може да изсуши устата ви. Повечето води за уста съдържат алкохол и той засяга естественото производство на слюнка в устата ви. Тъй като тялото обикновено произвежда по-малко слюнка през нощта, мъртвите клетки, които се натрупват на езика и венците ви, не се отстраняват и ви карат да се събуждате от лош дъх.

2. Не спете с отворена уста

Много от нас дишат през устата си, докато спят, и това също може да причини сухота и да насърчи бактериите да се заселят. Всъщност дишането през устата може дори да доведе до кариес и кървене на венците, в допълнение към хроничния лош дъх. Това се случва, защото когато дишаме през устата, това влияе на рН баланса в устата и променя видовете бактерии в оралната ни среда. Някои зъболекари дори предлагат залепване на устата като начин за решаване на този проблем.

3. Внимавайте с кафето

Въпреки че много от нас не могат да си представят да се изправят пред деня, преди да изпият сутрешната си чаша кафе, любимата ни напитка може да е виновна за сутрешния ни дъх. Кафето има изсушаващ ефект, което кара тялото да произвежда по-малко слюнка. Много хора също добавят мляко или сметана към кафето си, а млечните продукти често предизвикват лош дъх.

4. Не забравяйте да изчеткате езика си

Подобно на вашите зъби, вашият език също може да съдържа бактерии, които карат дъха ви да мирише. Ако не миете езика си, бактериите в устата ви ще се размножават, което ще ви накара да се събудите с лош дъх. Не е задължително да се нуждаете от стъргалка за език, за да почистите езика си – обикновена четка за зъби с мек косъм може да свърши работата.

5. Забележете как дишате

Може дори да не осъзнавате, че дишате през устата си през целия ден, но този навик може да накара дъха ви да мирише. Въпреки че тялото обикновено произвежда повече слюнка през деня, дишането през устата все пак ще изсуши устната ви среда. Освен лош дъх, този навик може да доведе до различни заболявания, като кариес и ушни инфекции.