Наръчник за каране на кола в "Люлин": Няколко прости правила, които е хубаво да знаете

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

"Люлин" не е просто име на квартал в София. Той сякаш е отделен град, отделна общност и там правилата за общуване, каране, говорене, живеене не са като в останалите квартали в столицата. Може би, ако дойдете от ж.к. "Иван Вазов" в "Люлин" ще получите лек или не толкова лек културен шок, дори когнитивен дисонанс, защото ще разберете, че нищо от това, което сте спазвали до момента като правила и действия не важи за "Люлин" 1-10.

Днес ще се спрем по-конкретно на карането на автомобил в квартала. Представяме ви кратък наръчник с правила, които ако спазвате там, няма да имате неприятности с люлинчани. Ето ги и тях:

1. Правилникът за движение по пътищата не важи

Такива неща като "При липса на знак, с предимство е десностоящия" не важи в "Люлин". Всеки, който го спазва, бива удрян, псуван, прокълнат и  Трамвайните релси са много, но никой не дава предимство на трамваите. Има велоалеи, но се ползват от майки с деца, които да си разхождат бебетата и необезпоковани от трафика в квартала да си говорят с друга майка за последните памперси, които Джулияна Гани е рекламирала в своя Инстаграм профил. С две думи - забравете за това, което сте учили, за да си минете шофьорските курсове и се насочете към следващите точки от този наръчник.

2. Път с предимство

Законът е следният: с предимство е по-скъпата кола, като изключение правят мерцедеси, бмв-та и голфове, независимо годината на производство. Това не важи обаче, ако шофьорът на по-старата кола е местен дилър или има богато алиби. Ако се питате как ще разберете кой какъв е - такива хора се познават и си личат от километри, татуйровки, бради и мустаци, тъмни слънчеви очила и нагло поведение. С времето прекарано в "Люлин" ще познавате всички такива дори и да не искате. 

3. Отнемат се точки, ако караш правилно


Ако даваш мигач при завой или престрояване, ти се взимат наказателни точки и печелиш проглушаване от клаксони на другите коли. При навлизане на новия GDPR - протокол за запазване на личните данни, е забранено другите да получават лична информация за това къде искаш да отидеш. Това е напълно личен избор и нямат право да ти казват нищо. Взимат се точки и при спазване на пътни знаци, маркировки и най-вече светофари - те слушат само за украса и да създават коледно настроение през студените месеци. Затова махни крушките на мигачите, за да не си хабиш акумулатора излишно.

4. Радиото трябва да е на максимум

Питали ли сте се защо в "Люлин" няма дискотека? Защото тя е на улицата. Правило на живеещите там е да демонстрират своите музикални вкусове публично. Колкото по-силна е музиката, толкова по-важен и влиятелен е човекът вътре. Най-често срещаните стилове сред люлинчаните са рап и чалга. Често се случва двама да карат един до друг и да слушат една и съща песен.

5. Поздравите

Жителите на квартал "Люлин" се поздравяват с мощно натискане на клаксоните или с псувни. Това не означава, че се мразят, а напротив - колкото по-дълга, звучна и сериозна е псувнята или клетвата, толкова повече човекът отсреща те уважава.