Да уловиш голямата риба

icon
Sofialive.bg

“Идеите са като рибите.
Ако ще ловите дребна риба, оставате на плиткото. Но ако искате да уловите голяма риба, трябва да влезете надълбоко.”
 

 Да уловиш голямата риба е автобиографичен гид за творческото развитие на Линч. Започвайки от ранните му години на художник, когато е считал, че рисуването предопределя житейския му път, през момента, в който вижда как картините му оживяват и решава да прави кино.

 lynch image

Цялата книга е разделена на кратки фрагменти, наподобяващи коани. Линч се уповава на трансценденталната медитация и според него тя развива съзнанието му и е спомагателната сила за неговия грандиозен успех. Често артистите страдат от изтощителността на свръх-емоциите си,  а Линч достига до своя баланс и творческа сила чрез медитация, предлагайки ни в книгата поглед към съзнанието си. Това духовно приближаване до Аз-а, на фона на съвети, истории от живота и кариерата му на снимачната площадка, Линч ни разкрива в Да уловиш голямата риба.

 lynch2 image

Авторът! Авторът!
Дейвид Линч е любим, характерен, разпознаваем, съвременен гений! Американски художник, кинематограф, телевизионен и кино-режисьор, известен със своя нетрадиционен начин на изразяване във филмовото повествование, такъв го познаваме.

“Нека всички са щастливи. Нека никой не страда. Мир.“
-Дейвид Линч


Текст и фотография Александрина Валенти

Няколко думи за роботите от вещите в занаята