Между кръста и петолъчката

icon
Sofialive.bg

Цели 32 истории от стара София, които са и тъмни и страшни, красиви и прашни. Столицата ни оживява малко по малко, като красива девойка с улиците си, с булевардите, с гълъбите, със старите лампи, с лъвовете на Лъвов мост, със смелите и известните в книгата на журналистката Искра Ценкова - Между кръста и петолъчката.

Изданието е второ за Искра, която не крие любовта си към любимия ни град. През 2015, тя издаде първото си обяснение в любов към столицата - Спомени зад оградата. И в двете книги откриваме истории от стара София, но не от онези, за които вече знаем или поне не съвсем. Тук ще прочетем за неща неказани и недоразказани през времето. Като градски легенди, придружени с много факти за политиците и общественици - Богдан Филов, Кирил Дрангов, граф Николай Леонидович Игнатиев, за лечителя Петър Димков, писателите Ангел Каралийчев, Георги Стаматов, Кирил Христов, Мирослав Минев, за художниците Иван Милев, Никола Танев, Константин Щъркелов, Илия Бешков, скулптурите Андрей Николов, Васка Емануилова, Вера Недкова, за световно признатите български архитекти Георги Фингов и Михаил Момчилов, за примата Христина Морфова.

Искра ни разкрива и истории за българската любима на Ататюрк, която на смъртния си одър мълви името му, за вдовицата, построила сама първия хотел на Лъвов мост в края на по-миналия век, а едно от най-ценните неща в книгата са задълбочените журналистически разследвания на Ценкова, която се среща с наследници на героите си и прекарва часове наред в запазените за тях архиви. В Между кръста и петолъчката ще доловим и уникалната атмосфера на старите софийски къщи, на павираните улици, на малките дворчета, на потайностите обрамчили като воал този град.

iskra image

Авторът! Авторът!
За Искра Ценкова ще ти подскажем, че тя е журналист, работил в няколко национални вестника, но най-скъпите й 12 години са посветени на списание ТЕМА. С Между кръста и петолъчката отново си напомняме защо я обичаме толкова много тази наша си София, скрила история след история.

Текст Михаела Самарджиева

Джанго или отварата на пиратите