Муминтроловете в комикси

icon
Sofialive.bg

Кой не знае за муминтроловете, кой не е чувал за тях?!? Който не е, веднага да поправи грешката си. Сега има чудесна възможност през четири книжки-комикси от знаменитата финландска шведскоезична писателка Туве Янсон. Муминтрол на Ривиерата, Муминтрол строи къща, Муминската долина се превръща в джунгла и Муминтрол се влюбва с преводач - Анелия Петрунова.moomin image

Всъщност историята за муминтроловете се разгръща първоначално през книги и то написани на шведски. Първата от поредицата е определяна като „въвеждаща“, защото повечето главни герои настъпват в останалите осем книги. За радост - всички до една са преведени за българската публика.

Но ние сега ще те занимаем с комиксовите книжки, които са същинско великолепие за съзнанието от визуална гледна точка и като разказ.

За първи път комиксовите истории се появяват в популярния английски вестник The Evening News през 1954. Туве Янсон сама рисува и пише комиксите. През 1959 Туве губи вдъхновението си, под натиска на постоянната продукция. Създава 21 истории за вестника. Нейният брат Ларш Янсон, който може да имитира напълно стила ѝ, продължава проекта сам до 1975, когато излиза последният комикс. Комиксите са писани на английски, а впоследствие са превеждани и на други езици.

moomin image

Българската версия е с перфектен печат (да, някои неща могат да се направят съвършено) и е истинско удоволствие за сетивата. Потъваш в Муминската долина заедно с всички образи от нея. Заживяваш с тези белички, тумбести тролове (напомнящи хипопотами), с малки ушички, и опашка, която завършва с бухнало снопче, които пък съжителстват със също толкова чудати приятели. Моята лична любимка (тя не е трол, а мюмла) е Малката Мю. Харесах я, защото Мю е като клечка кибрит, по-скоро като нейното червено връхче, което ще те запали, но и стопли. Със сигурност все някога ще те изгори и едноврменно с това - очарова. С две думи - голяма рабата е Малката Мю. Но да не изпадам в сантименталности, че ще ми се скара.

Ако забравиш някого от героите или искаш да се подсетиш, на последната страница на три от изданията, е показано кой кой е и как се казва.


Наясно си, че историите с муминтроловете и компания са за всеки сърцат читател от 5 до 105 години. Абсолютно никога не е твърде рано или твърде късно да се запознаеш с тях!

moomin image

И това е така, защото Туве Янсон създава един невероятно “самодостатъчен”, но и съвършен свят. Не защото вътре всички са изцяло добри  герои, а защото всеки е готов да поеме приключението и някак си по свой начин да оправи нещата. Този начин е справедлив и толерантен (едно от най-важните послания от книгите на Туве). Като всичко се случва на фона на много смях, чист, зареждащ, каращ те да се погледнеш отстрани. Не само теб самия, а цялата тази реалност, в която ние живеем. Да, далеч от муминската, но и толкова близо.

tuve image

Авторът! Авторът!
Туве Янсон е родена в Хелзинки през 1914 в семейството на скулптор и художничка от говорещото шведски малцинство във Финландия. Завършва илюстрация и живопис. Едно от най-важните имена в детската литература. Свободен дух, отшелник, безкраен талант.

Текст и фотография Белослава Димитрова

Онлайн магазин с оригинална селекция от водещи световни и български линии