Книга за гробището

icon
Sofialive.bg

След жестокото убийство на цялото му семейство, най-малкото дете - едва прохождащо бебе - изпълзява от креватчето си и успява да избяга от мистериозния убиец Някойси Джак. Съвсем несъзнаващо факта, че е преследвано, в любопитното си лутане детето се озовава в близкото гробище, чиито призрачни обитатели решават да го отгледат и предпазят от злото, което го дебне. Дават му името Никой Оуенс, защото “прилича единствено на себе си и на никой друг”.

graveyard book книга за гробището Геймън image

Израствайки в гробище, Ник се сблъсква с немалко приключения: има върколак за учител, вампир, който му става настойник и ментор, учи буквите от надгробните плочи, отвличат го таласъми, скита се из древна гробница и се сприятелява с призрака на млада вещица, която е била изгорена на клада. Освен приключения, гробищата крият и опасности, но не толкова сериозни, колкото тази, която все още го чака в истинския свят. Но Ник расте, а заедно с него нараства и желанието му да опознае света отвъд оградите на гробището. И въпреки че всяко приключение в дома му е вълнуващо само по себе си, още по-силни емоции го очакват навън.

graveyard book книга за гробището Геймън image

Авторът! Авторът!
Нийл Геймън е абсолютен майстор на описания, събиращи в себе си реализъм и фентъзи. Създава картини в главите на читателите си, които оживяват и ги пренасят в неговия свят. Въпреки че Книга за гробището е издадена като детска книга, Геймън създава пленителна, зловеща и вълнуваща история, в която всеки би искал да се потопи. Представя ни негова собствена интерпретация на магията на детството и порастването, в която всеки читател може да познае част от себе си, а след затварянето на задната корица, тя оставя чувство на носталгия.

neil gaiman нийл геймън image
Нийл Геймън/ Фотография Улф Андерсен (Getty Images)

Нещо подобно
Книга за гробището е едновременно и детска приказка, но и мистерия в тъмносини краски, с някоя и друга сянка зад ъгъла. Така че да радва и леко да уплаши хлапетата, но и да плени родителите им. Или да зарадва тийнейджърите, които харесват готически приказки, падат си по вещици и вампири и имат интерес към приказно-окултното. Обичаш ли филмите Кошмарът преди Коледа и Булката труп на Тим Бъртън? А Морт или разказите за Тифани Сболки на Тери Пратчет? Или пък Поредица от злополучия на Лемъни Сникет? Е, тогава прочети Книга за гробището с удоволствие.


Текст Аби Белчева/ Фотография София Зашева

Q&A с трите момичета, които правят The Angès Èthèrès това, което е