Писма от Дядо Коледа

icon
Sofialive.bg

Много обичаме приказки. И сигурно най-хубавото време за тях е зимата, когато лежиш на топло вкъщи, с чаша чай и котка или куче в краката и хубава музика за фон. Или още по-добре - на вилата на село, с горяща печка или камина и сняг оттатък прозореца. А един от най-големите разказвачи на приказки е Джон Роналд Руел Толкин.писма от дядо коледа image

Книгата, за която ще си говорим сега всъщност е приказка сама по себе си, без да е конкретна история. В продължение на повече от 20 години, от 1920, до 1943 професорът прави най-вълшебния подарък за четирите си деца. Всяка Коледа те получават писмо от Дядо Коледа, донесено от пощальона, пуснато през комина или оставено на прага до снежен отпечатък от ботуш. Така един от най-големите разказвачи на приказки пази магията в сърцата на децата си.

В сборника Писма от Дядо Коледа ще се запознаеш не само с великолепен писател, а и с любящ баща с огромно въображение. Толкин не просто пише писма до децата си, но им разказва и истории от името на Дядо Коледа, като включва и неговия помощник Полярния Мечок. Майстор на веселите приказни истории, в писмата той разказва за невъобразими перипетии, които се случват на Северния полюс и пречат на подготовката за празника (а Северният полюс на английски е North Pole и съответно е нарисуван като пилон в книжката). За премеждията най-често е виновен непохватният но добродушен мечок (макар че той пламенно би отрекъл), но има сблъсъци с крадливи и пакостливи гноми, простуди, виелици или взривове на фоейрверки. Не са спестени и тревогите на големия писател и хуманист покрай Втората световна война.

писма от дядо коледа image

Майстор не само на писаното слово, но и на четката, Дж. Р. Р. Толкин илюстрира с изящни и забавни картинки повечето от писмата до децата си и превръща Писма от Дядо Коледа в една от най-красивите книги, на които ще попаднеш. Също така лингвист по образование и професия, Толкин съчинява цяла азбука и я представя от името на Полярния Мечок, за чиито писма пък писателят променя почерка си.

Трогателна, красива, пленяваща и безкрайно интересна, Писма от Дядо Коледа показва Толкин не само като писател и университетски преподавател, но и като чудесен родител с богато въображение, което впряга в работа от любов към децата си. Великолепното издание с твърди корици от Colibri е повече от отличен подарък за теб, за деца или за близки приятели, защото красивите приказки нямат възраст или време, през което да бъдат четени и разказвани.

писма от дядо коледа image


Авторът! Авторът!
Роден в края на XIX век в ЮАР, Дж. Р. Р. Толкин от ранна възраст открива магията на езика като средство на изразяване и начин да се разказват истории. Пленен от различни наречия и диалекти, той се запознава със староанглийския, финландския, норвежкия, френския, немския и исландския, като при някои от тях задълбава познанията си в архаичните им вариации. Логично, запознава се и с легенди, разказвани на тези езици, а богатото му въображение ги използва за основи на великолепните му произведения Хобит, Властелинът на пръстените и Силмарилион. Всъщност, можеш да научиш много за твореца, учения и човека Джон Толкин от страхотната биография от Хъмфи Карпентър.

j.r.r. tolkien image

Нещо подобно
Разбира се, говорейки за книга от големия Толкин, насочена към децата, няма как да не се сетим и за Хобит. Но включвайки и на пръв поглед наивните истории, подправени обаче с много мъдрост и украсени с великолепни илюстрации, няма как да не споменем и Алиса на Луис Карол или пък приказката Как Гринч открадна Коледа. А думата, която най-силно приляга на Писма от Дядо Коледа е великолепна.

Текст Ивайло Александров

Чантата на Мери Попинз и долапа на баба в едно