Винаги тя

icon
Sofialive.bg

Разгръщането на биографията на любим актьор може да бъде страшно изживяване, грозящо ума от разочарование и разминаване на представа и реалност. А, разбира се, може да накара човек да се възхити още и още. Майкъл Шулман вдига завесата и на сцената се появяват златни коси, прекрасен аристократичен нос, загадъчна усмивка, самочувствие и толкова много талант. Появява се една Мерил, която не познаваме. Млада, безразсъдна, несигурна, влюбена, тъжна, мъдра.

Винаги тя image

Мерил Стрийп е родена, за да промени света и да му даде толкова много от помитащата си енергия...биографичният роман проследява годините, в които прохожда като актриса, среща първата си любов, първия си Оскар.

Великата актриса е своеобразен наръчник по самоувереност и сила. Кой би повярвал че някой би могъл да я нарече грозна и да отхвърли таланта й? Кой би предположил, че в момичешките си дни е изигравала до съвършенство ролята на прелъстителка, превръщайки се в най-желаното момиче и ставайки кралица на красотата?

Винаги тя image

Романът отвежда читателя в малките университетски зали, където Мерил репетира и изиграва Констанс Гарнет в инвалиден стол, Шекспир под дъжда, Тенеси Уилямс в костюм на дебелана. Талантът е верният приятел, който никога не предава актрисата. Дори тогава, когато земята се разтваря и поглъща голямата й любов Джон Казейл. Актьорът с тъжния поглед. Мъжът, който учудва всички със своята меланхоличност и плавни движения. Рицар от друга планета. Мерил и Джон са родени един за друг. Голямо чело и издължен нос. Едно различно съвършенство, което трае твърде кратко.

Винаги тя image


"Но както правят децата, мисля, че човек може да асимилира болката и да продължи напред, без да я превръща в натрапчива идея.”

От всяка страница се появяват и лицата на Уди Алън, Де Ниро, Ал Пачино, Дъстин Хофман. Биографията носи усещането за една велика, сладка и далечна Америка. Описва славните години на киното и развитието на гениите с всичките им блясъци и несъвършенства.

Мерил е мъдрост.
Мрази шумните барове.
Когато закъснява, пристига със спокойствие и увереност, вместо с трепереща запъхтяност.
Мерил умее да се опълчва и да отстоява позициите си.
Мерил е Тя.
Винаги Тя.

Винаги тя image
Фотография Lev Kuperman

Авторът! Авторът!
Майкъл Шулман е сътрудник и редактор в New Yorker. Негови материали са публикувани в New York Times и Believer. Живее в Ню Йорк и Винаги тя е първата негова книга, която може да бъде открита в българските книжарници.

Текст и фотография Александра А.

И как да ги разпознаем