Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

icon
Sofialive.bg

Лятото на 2016 беше напълно трансформирано от Кристо. Жълто-оранжевият цвят владееше месеци наред съзнанието ни, а дадената ни възможност да ходим по вода ни въодушевяваше. Над 1 милион души посетиха езерото Изео, другите останахме наблюдатели в големия разказ от снимки и споделяния в социалните мрежи.kristo image

Фрагмент от Плаващите кейове стои и на корицата на книгата на Зорница Кръчмарова -Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод. Но какво разкрива написаното, след всичко казано дотук? Това наистина не е поредната биография за впечатляващата артистична двойка. Авторката е избрала изключително интересната гледна точка от страна на участниците в сянка. За първи път е дадената думата на хората, помагали под една или друга форма на Кристо и Жан-Клод. Чрез споделеното от тях научаваме за сърцати моменти, погледи, реплики, детайли, които пък ни правят нас част от атмосферата на голямото смело изкуство на Кристо, подкрепяно и задействано винаги от неговата Жан-Клод.

kristo image

Любопитно е как преживяното от страна на хората в проектите, изправя хода на собствените им житейски пътеки и те започват да изпълняват мечти и стремежите си да бъдат себе си. Настъпилите малки и големи промени - като да се научиш да се гмуркаш, да откажеш цигарите, да се ожениш, да започнеш нов бизнес или пък да се посветиш на семейството си, носят онази невидима добавена стойност в портрета на знаменитата двойка. Този разказ излиза извън човешките и артистични взаимоотношения и чертае направо върху житейската карта.
Участниците не просто работят за тандема, те вярват в идеите и влагат сърце във всеки един момент. От ставането в 5 часа сутринта до 12-часовите смени, за да се опакова едно нещо по правилния, не - по съвършения начин.kristo image

Това е така, защото двойката никога не поставя бариери между тях и останалите в проекта, всички са на равни нога.

Кристо, останал вече без своята Жан-Клод, решен да осъществи Плаващите кейове, споделя пред италианската публика 74 дни преди откриването - Чувствам се леко виновен, че съм тук и говоря, вместо да работя на езерото. И това е било винаги така, от самото начало на работата им.
Другото определящо за голямото изкуство на Кристо е свободата. Свобода на мисълта и действията, нищо не трябва да спира изпълнението на творбите. Те не са мечти, а цели. Успяват да извоюват да не зависят финансово никога от никого.
Всъщност най-добре научи повече от официалния фотограф на изкуството на Кристо, също от фермера, допуснал ги до земите си, работника, готов да работи винаги за тях, колекционера на изкуство, историка, сина на известен куратор, съпругата на богат индустриалец, уловени от Зорница Кръчмарова в книгата. Всички те допълват портрета на Кристо и Жан-Клод по незабравим начин.kristo image

Авторът! Авторът!
Зорница Кръчмарова е българка по рождение и италианка по гражданство. Специализира в Школата по журналистика в Колумбийския университет в Ню Йорк. Зорница живее от 1987 в Италия. Тази година е следила от съвсем близо проекта Плаващи кейове.


 

Текст Белослава Димитрова

От Джо Мангрум