7 страни, в които не е особено чисто

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Въпреки че всички смятат София за много замърсена, тя не е единственото място, където околната среда не е сред топ приоритетите. Малко вероятно е някой да спори, че замърсяването не само влияе негативно върху състоянието на планетата, но и подкопава здравето на хората. Според статистиката около 1,8 милиона души умират всяка година поради незаразни белодробни заболявания (например от инсулт, рак на белия дроб, респираторни заболявания, причинени от високи нива на замърсяване на въздуха и т.н.). Световната здравна организация (СЗО) редовно публикува данни за нивото на замърсяване в различни страни по света, като взема предвид нивото на замърсяване на въздуха, продължителността и качеството на живот, броя на пациентите, страдащи от екологични проблеми, нивото на емисиите в атмосфера, чистота на водоизточниците и т.н. Кои са обаче някои от най-замърсените места по света?

Мексико

Например, столицата и икономическият център на Мексико е един от най-замърсените градове в света, замърсяването на въздуха в което е 100 пъти по-високо от допустимото ниво. Замърсяването на водните резерви (и намаляването на запасите от сладка вода) също е основен екологичен проблем в тази страна, в резултат на което местното население страда от кожни заболявания, дихателни проблеми и други сериозни заболявания.

Южна Африка

Южна Африка, граничеща на север с Намибия, Ботсвана и Зимбабве, на североизток - с Мозамбик и Есванити, е най-икономически развита сред другите африкански страни, но за съжаление не може да се похвали с продуктивно решение на екологичните проблеми. Основният проблем е замърсяването на въздуха, което от своя страна има много негативен ефект върху здравословното състояние на местните жители. Властите приеха закони в областта на опазването на околната среда, позволяващи прилагането на европейските стандарти, но като цяло ситуацията с околната среда все още е проблем.

Китайска народна република

Най-голямата държава в света, разположена в Източна Азия, се развива на скокове и това неминуемо се отразява на нейната екология. Замърсяването на околната среда с промишлени отпадъци, огромното количество боклук, атмосферните емисии на парникови газове и намаляването на горските площи имат много негативно влияние върху здравословното състояние на местните жители. Например, процентът на заболеваемост от рак в белите дробове на хората, живеещи в големите градове, е 3 пъти по-висок от сходния процент за тези, които се заселват в селските райони. Според СЗО около 1,5 милиона души умират от рак в Китай всяка година.


Индонезия

Масовото обезлесяване на тропическите гори, атмосферните емисии на парникови газове, замърсяването на водата и въздуха от промишлени отпадъци и други „прелести” на цивилизацията не позволяват на държавата в Югоизточна Азия, чието население е повече от 238 милиона души, спокойно да диша. Властите на страната се опитват да се справят със замърсяването от пластмасовия боклук, принуждавайки ежедневно почистване на плажовете. Експертите обаче са сигурни, че подобни мерки не са достатъчни, защото въпреки факта, че за един ден е възможно да се съберат около 100 тона пластмасови торби, парцали, пластмасови бутилки, консерви, хранителни отпадъци и т.н., в страната има по-малко боклук. Затова те призовават правителството да подходи към този проблем по-задълбочено.

Индия

Що се отнася до тази най-голяма страна в Южна Азия, която е на второ място в света по население и на седмо място по територия, всички, които поне веднъж са прекарали ваканциите си там, отбелязват колко е мръсно и не безопасно. Природозащитниците потвърждават, че голям брой вредни емисии от автомобили и предприятия, тонове боклук, които наводниха улиците на градовете, ужасното качество на питейната вода и неспазването на основните правила за хигиена водят до катастрофални последици - местното население (не всички, но много) живее в ужасяващи условия, страда от различни заболявания и често не доживява до старост.

Ирак

Държава в Близкия изток с население от над 36 милиона души също страда от деградация на околната среда. Природозащитниците твърдят, че замърсяването на околната среда е основен проблем, а министърът на опазването на околната среда потвърди, че в Ирак има около 300 замърсени зони, които влошават и без това неблагоприятната екологична ситуация и не влияят на здравето на местните жители по най-добрия начин. Според местните власти това ще премине няколко века, преди екологичната, социалната и икономическата структура на страната да се нормализира и да достигнат достойно ниво.

Непал

Експертите издават тревога: гордостта на тази държава, разположена в Хималаите в Южна Азия и граничеща с Индия и Китай, създава много проблеми на местните жители. И всичко това, защото известният връх Еверест поради глобалното затопляне заплашва да се стопи и следователно да наводни страната. Според природозащитниците заплахата от наводнения става все по-спешна и изисква някои драстични действия. Освен това Непал страда от наплив от туристи или по-скоро от боклука, който оставят след себе си (задръстването на популярните места за престой на огромен брой хора е един от основните проблеми, с които държавните органи се опитват да се справят).

 

А тук може да прочетете какво ни каза Самуил Петканов!