Графит 2.0 украси последния номер на улица "Родина"

icon
Sofialive.bg

След миналогодишното гостуване на Krzysztof Syruć и завладяващата стена в 42 СОУ и монументалната творба на NASIMO Memorial, продължаваме и тази година с много изненади и гост-артисти от Европа.

Скрита зад високите сиви блокове на Подуяне, храстите и гаражите, се крие улица „Родина“ номер 12. Според жителите на квартала баба Янка и дядо Христо това е последният номер, останал на улицата, която приютява една малка спретната къща.

1. image

Именно тази специална къща, която напомня за едни отминала време може би даже преди квартала да се присъедини официално към картата на София, е следващото платно за тазгодишния старт на Urban Creatures.

Не по-малко специален е и гостът ни тази годинa. Запознайте се с MANOMATIC.

2929_1024

Роден в Испания, рисувал из цяла Европа и Южна Америка, едва ли някой може да обърка стените на MANOMATIC. Сам той определя стила на работата си като „графити 2.0“, която винаги е завладяваща и монументална.


Сред множеството вдъхновения на MANOMATIC, трябва да обърнем внимание на някои от последните му творби, красящи стените на Колумбия. Това са лицата на най-близките роднини на MANOMATIC.

За градското изкуство той сподели: „Градското изкуство не само помага за подобряване на естетиката на пространството, където се прилага, но спомага и за подобряване на вътрешния свят и начина на мислене на хората. Изкуството извежда хората от монотонността на рутинния живот.“

В София MANOMATIC с подкрепата на Urban Creatures ще работи именно върху тази специална малка стара къща, която обещава да се превърне в едно от скритите бижута на квартала.

Искаме стената да е подарък за по-възрастните жители на Подуяне. Искаме тя да се превърне в скъпоценен камък в нашата колекция, който ще трябва сами да откриете.

2936_1024

Това е само началото на тазгодишните изненади от Urban Creatures като в следващите месеци се очаква да започне работата по проектите на супер зведата в света на графитие Robert Proch, както и специално включване с новия проект на Иван Шопов в ролята му на артист и художник.

Междувременно все повече туристи от цяла Европа идват специално, за да посетят галерията на открито, създадени от Urban Creatures през годините. Току що галерията се сдоби със следващата си творба – скритият бисер от MANOMATIC.

1. image

За бъдещето и плановете ни, създателят на Urban Creatures Ясен Гешев сподели:

„От тук нататък Urban Creatures ще работи с най-добрите артисти в Европa и България. За нас е изключително важно хората от квартала да видят, че работим със световни артисти. Надяваме се по този начин те да разширят своите собствени хоризонти.

Искам да благодаря на София и на Столична община, че продължаваме да сме партньори, защото за нас това е безценно. Това ни дава сигурност, че ще можем да завършим всички проекти, които заедно сме започнали.“

2928_1024

Събитието е част от Културния календар на Столична община.

https://manomatic.es

https://www.facebook.com/UC.SOFIA/

http://urbancreatures.bg/

 

От редакторите

Почерпи вдъхновение от една класна с класа: Гергана Русинова.

В унисон с времето