Животът в социалните мрежи е един фалш

icon
Sofialive.bg

Някога правил ли ти е впечатление животът на хората в социалните мрежи и извън него? А случвало ли ти се е да се запознаеш с някого онлайн, да добиеш някаква представа за него оттам, а след това на живо да се чувстваш така сякаш се срещаш със съвсем друг човек? Със сигурност знаеш това усещане и ти се е случвало поне веднъж.

Интернет пространството ти дава изключително много свобода и ти предоставя възможността да се представиш в светлината, в която искаш. Следователно това води до изграждане на една доста грешна представа за това кой  всъщност си ти в живота, който водиш. Ако се замислиш, много малко хора предоставят на показ обикновените житейски проблеми и ситуации от ежедневието си. Всеки има право да споделя каквото иска, така е. Но какво реално искаме всички? Отговорът е доста прост - хубави моменти, щастие и любов. Поради тази причина и отразяваме предимно това.

Щастливи семейства, влюбени двойки, ежедневие, изпълнено с много събития, концерти, фестивали, вечери на свещи, изненади и всичко това – на показ. Ами сълзите, болката, разделите, дните, в които не можеш да си позволиш да сложиш много неща на масата, скандалите? Защо никой не публикува подобни снимки и такива не толкова щастливи сцени? Факт е, че всички ги имаме и преживяваме подобни неща. Обаче не е изгодно на хората да ги споделят публично, защото чисто и просто те предпочитат да водят в социалните мрежи животът, който искат да имат, спестявайки онова, от което не са доволни и не ги прави щастливи. А и кой иска да показва лошите си страни и лошите си дни? Никой или по-скоро никой нормален не би имал такива желания.

Това неизбежно води и до манипулация на обществото от личности, които имат повече влияние над хората. Или по-точно онези, които им подражават и се интересуват от всичко, което те казват или правят. А това понякога е голяма отговорност и тежест.Веднъж завинаги трябва да приемем, че информацията в интернет пространството никога не е чиста монета. Хората там не са напълно честни. Нито с теб, нито със себе си. Няма перфектни хора, нито фигури, нито дни. Единствените, искрени и реални неща са онези, които не можем да обработим, на които не можем да сложим филтър, онези, които не можем да снимаме и да пробутаме в очите на хората, за да ни харесат. Истината се крие в реалния живот и доста „учудващо“ – в  реалните ситуации. Тези , в които се гледаме очи в очи; в които говорим, застанали един срещу друг, а не пишем съобщения; в които се смеем истински, а не с емотиконки. Всъщност истинското щастие се крие в непубликуваните снимки, защото забравяме за телефоните и се намира в ненаписаните цитати, защото сме останали без думи и няма как да опишем случилото се.

Истинското щастие е там, където любовта е без харесвания, без споделяния и без коментари. То остава скрито и неподправено. И искрено ти желаем да го изпиташ и ако можеш значи наистина си постигнал нещо, защото щастието не обича показността, а тишината и  само ако му я дадеш – ще успееш да му се насладиш напълно.

 

Автор: Евгения Тошева

Дизайнерски винилови фигурки за (не)пораснали деца