Как да избегнем „скобата“

icon
Sofialive.bg

Ако очакваш тук да прочетеш за това как да не плащаш за паркиране в „Синя“ и „Зелена зона“, тц - няма да откриеш такава информация. Не одобрявам тарикатите, така че спокойно може да не четеш до края. Ако обаче си съвестен водач, който въпреки доброто си желание да заплати за паркиране в столицата, се е случвало да олекне с 30 кинта, то продължи да четеш. Намерението да платиш не валидира коректното заплащане, т.е. трябва да бъдеш запознат със спецификите на платеното паркиране.

Преди години платената зона беше само в центъра на града, но постепенно размерът и се увеличи, като през 2017 г. към нея бяха присъединени и част от териториите на кв. „Лозенец“ и кв. „Яворов“. Тази година тенденцията за разрастване продължава. Очаква се през ноември към „Зелена зона“ да бъде добавена и останалата част от територията на „Лозенец“ и част от териториите на район „Възраждане“, район „Оборище“ и район „Красно село“. Така че информацията ще бъде полезна и за всички, които нямат опит с паркиране в зона за почасово платено паркиране.

С две думи да отметнем защо е добре и (повечето) хора са „ЗА“ въвеждане на платено паркиране и сами предприемат стъпки за разрешаването на проблема с паркирането в София. Сами виждате, че положението е брутално и всеки паркира както намери за добре, върху тротоари, велоалеи, зелени площи и т.н.

Контролираното паркиране въвежда ред при паркирането и намалява нарушенията на Закона за движение по пътищата, свързани с паркиране. Съществуват и други плюсове, но тези са основните и са достатъчни. Сами виждаме, че сложат ли се колчета по тротоарите, те се освобождават от паркираните върху тях автомобили и започват да се използват по предназначение - за преминаване на пешеходци.

Сега на въпроса: как да избегнем колата ни да бъде закопчана?

На първо място, ако не си сигурен дали мястото, на което паркираш се намира в зона за почасово платено паркиране – не се оглеждай за маркировка или знак. Няма как до всяко място да се сложи знак. „Зелената“ и „Синя“ зони са територии, част от територията на Столична община, и съгласно нормативната уредба се обозначават в началото и края им. Това, което можеш да направиш е да провериш в нета. Един от вариантите е на страницата на „Център за градска мобилност“. Така може се ориентираш и за самата зона - „синя“ ли е или „зелена“, за да знаеш на кой кратък номер да пуснеш sms-a. А номерата са 1303 за “Зелена“ и 1302 за „Синя“ зона.

Второ. Не слизай от колата, ако не си платил с sms или поставил талон.


Ако не знаеш номера, потърси го в нета. Ето, аз съм ти ги написал. Слезеш ли от колата да търсиш табела с номерата за заплащане и наблизо има хора от ЦГМ-то – изгорял си.

Същото важи и ако нямаш талони. Не хуквай да търсиш служител, който продава такива, защото слезеш ли от автомобила си паркирал без заплащане, а скобата е на секунди разстояние от теб. Просто прати sms.

Трето. Когато въвеждаш номера на автомобила за да изпратиш sms, задължително провери дали си го въвел коректно. В противен случай, допускайки грешка, заплащаш за друга кола, а не за своята и следователно – не си платил за паркирането. Веднъж по невнимание въведох „СА“, вместо „СВ“, както в действителност започва регистрационният номер на автомобила ми и съответно след няколко минути получих обратен sms, че имам “скоба“. Аналогично, бъди внимателен и при заплащане на паркиране с талон – на същия има доста полета за изтриване и ако не бъдат изтрити коректно, грешката ще бъде за твоя сметка. Имайте предвид, че на гърба на талоните е дадена инструкция за тяхното коректно попълване.

И последно - не хитрувай! Хората са го измислили и това им е работата. Дори номерът да мине един-два пъти, в последствие ще бъдеш сгащен.

 

Ако пък не ти се занимава с паркиране в София, ходи на парти в Пловдив.

Онлайн магазин с оригинална селекция от водещи световни и български линии