Майка в София vs. Майка в провинцията

icon
Sofialive.bg

Правителството обмисляше преди време вариант, при който да се махна втората година от платеното майчинството. Идеята била подкрепена от много организации, които смятали, че така се губели добри кадри, за дълго време, които трудно можели да бъдат заменени. Другата им подкрепяща тези била, че когато една жена не работи две години, тя губи част от работните си навици. Та дори и всичките. Предложението имаше много негативни коментари отвсякъде, и като чели почти нулева подкрепа. Какво е обаче да си майка в София и прецакват ли самите майки работодателите?

Първият плюс за майките в София несъмнено е медицинската помощ. Столицата винаги е била много по-разнообразна около добри лекари, които да следят бременността и да се грижата за майката през месеците, докато чака своето дете. От друга страна в провинцията това не е точно така. Лекарите отново са добри, но или са предпочели да работят в големия град, или са емигрирали. Малкото лекари, останали в малките градове, обикновено са затрупани с работата, а и общественото мнение, че грижите не са на такова ниво, кара майките от малките градове да пътуват доста километри, заради по-добрата техника и по-добрите условия в софийските болници.

Когато всички премине и бебето се роди обаче, нещата се изравняват. Обикновена обиколка из центъра на средно голям провинциален град ни среща с цял отбор майки, излезли спокойно на разходка. Те бутат количките с бебета си и спокойно поздравят познати из целия град. В столичния център да срещнеш майка обаче си е жив късмет: туристи, студенти, възрастни дами, та дори и ученици са най-честите обитатели на софийската централна зона. Те обикалят магазини и различни места, докато софийските майки се спират само и единствено на заобикалящия ги квартал. По затрудненото пътуване, не особено чистия въздух и многото хора, принуждават софийските майки да не предприемат голямо пътешествие с детската количка – напротив, по-скоро се позиционират в градинката пред блока.

Магазините за детски дрешки и аксесоари за бебе отново са в полза на столицата. Средно голям магазин в провинциален град не предлага дори на половина асортимента на същия магазин в столицата. Липсата на размери от всички дрехи, по-слабото зареждане и дори по-високите цени, принуждават много майки от провинцията отново да тръгнат на път към столицата, за да си купят интересни неща на намаление, или да си поръчат онлайн такива. Софийските майки от друга страна имат безкрайна възможност да посещават молове, където изборът е огромен, а цените дори понякога прекалено евтини.

Детските градини обаче са в полза на провинцията. Софийските майки чакат с месеци на опашки одобрението на детето им в учебно заведение и то дори тогава не е гарантирано. Те понякога нямат възможност да се възползват от баба и дядовци и пред тях се изправят две опции: частна детска градина срещу неминуемо висока такса или детегледачка, която в София започва от 800лв. В провинцията шансът детето ти да влезе в детска градина е огромен, а възможността около теб да има роднини, искащи да помогнат отново е в тяхна полза.

Сравненията между софийските майки и тези в провинцията са много големи. Ограничаването на без това малките им детски надбавки, както и проектът за намаляването на платеното майчинство още повече затруднят без това трудното им ежедневие. И докато медиите правят сравнение с други страни, където майчинството е няколко месеца, то те тактично забравят и сумата, в детски надбавки, която взимат тамошните майки. Сума, достатъчно голяма, че да им помогне да си намерят детегледачка без проблем, сума, достатъчно голяма, за да оставят детето си спокойно!

 


Автор: Костадин Костов

А тук можеш да прочетеш за битката при Витошка

Когато делиш леглото си с някого