Принцове и просяци

icon
Sofialive.bg

Спомняте ли си невероятния роман на Марк Твен "Принцът и Просякът"? Историята за онези две момчета, идващи от противоположни светове, които въпреки различията в своя финансов и социален статус разменят местата си, преоткриват щастието и стават истински приятели?

Сигурно добре знаете и безбройните приказки за бедни младежи, които с помощта на своите качества успяват да извоюват любовта на Царскара дъщеря и заживяват щастливо до края на дните си?

Не можем да не споменем и приказката за Красавицата (бедното и обикновено момиче) и Звяра,( омагьосания принц с красив замък) където благодарение на своята доброта, отзивчивост, ум и естествена красота тя пленява сърцето му и разваля проклятието?

А сега се замислете дали в реалния живот сте срещали подобни случаи?

Дали момичето с богати родители от провинцията, която има няколко апартамента в столицата накрая избира бедния студент работещ на 3 места, за да си плаща сметките; дали новобогаташът притежаващ разработен семеен бизнес и кара кола последен модел се влюбва истински в някое момиче-бохем, което обича да пътува на стоп и няма престижна работа и образование; дали заможната кариеристна с три висши образования накрая открива любовта в лицето на бармана, живеещ на квартира, който така и не пожелава да завърши университет; дали шефът-собственик на няколко ресторанта впоследствие обиква незабележимото и скромно момиче, работещо в едно от заведенията му като сервитьорка?

Ако отговора ви е отрицателен, то значи сте на прав път. В реалността колкото и да не ни се иска, нещата стоят по различен начин и приказките не винаги завършат с "И заживели щастливо...".

Приятелството и любовта не бива да зависят от финансовото и социалното полжение, защото те са безценни и не могат да бъдат купени с пари. Или поне така би трябвало да бъде. Те са добродетели, които съществуват и в наши дни въпреки всеки и всичко. Но понякога някои от тях са трудни за поддържане именно заради финансовите пречки.

Отмина времето когато бяхме в гимназията и разходка в парка, пиейки бира от двулитвора бутилка беше съвсем достатъчна да си общуваме прекрасно с някой готин човек или когато ни се струваше незабравимо да се шляем вечер по столичните булеварди гледайки небето с любимия човек за ръка.

Разбира се, дори най-малките жестове и всяка едно място могат да станат специални и приказни, ако сте с важен човек до нас, но има ситуации, в които често финансовите различия си личат прекалено и това ни кара да се чувстваме зле.

Ако сме от страната на Просякът, Пепеляшка, или бедния момък/мома и в нашето обкръжение има доста по-заможни персони, това рано или късно ще ни създаде неудобства, дори да не мислим за тях.

Не всички се раждаме в богати семейста и не всеки намира веднага идеалната и добре платена работа. Ето защо някои пътувания, мероприятия или дори вечери в ресторант няма да ни бъдат винаги по джоба. Същевременно нашите близки, приятели или дори любим човек, които по една или друга причина принадлежат към типовете "Царски дъщери" или "Принцове" често се стремят (съзнателно или не) да показват своите възможности, да посещават места, за които могат да похарчат достатъчно пари, да пазаруват дрехи и вещи, които са нас за прекалено скъпи и да поддържат винаги своя стандарт. В един момент това може да се окаже пречка да се срещане често с тях, тъй като за да отидем на поредния екзотичен ресорант, на който ни канят, ще се наложи да похарчим голяма част от заплатата си, а тя е предвидена предимно за сметки и други разходи.

Но хората от другата страна нямат този проблем. Защото както добре знаем "ситият на гладния не вярва". Още по-неприятно е, когато тези различия се пренесат и в отношенията между влюбените. Надали е много весело любимият да има възможност да прекарва всяка лято на интересни, далечни и скъпи дестинации, но вие да сте предвидили сезона за неуморна работа за да може да съберете пари за семейстриални такси, квалификационни курсове или частитен ремонт на жилището.

Личностите от различните социални и финансови кръгове имат различни потребности, цели, виждания и интереси. Това прави начина им на живот различен, оформя техните характери по друг начин и в един момент дори да не искаме разделието "бедни" и "богати" става твърде натрапчиво.
Така наречената "средна класа", която би трябвало да е баланс между двете, често е просто илюзия. И накрая бедната Красавца предпочита да се среща с някой беден храбър юнак, а Царската дъщеря без колебание избира да даде сърцето си на Царския син.

Защото всеки иска да е заобиколен от хора, които го разбират и поне малко принадлежат към неговия свят.

 

А тук можеш да прочетеш за Операция: Богат мъж

Начин на употреба