Разни съседи, разни идеали

icon
Sofialive.bg

Съседите, са хората, които малко или много са близо до нас всеки ден и дори никога не се сприятелим с тях, редно е да се уважаваме взаимно и да поддържаме добрия тон каквото и да се случи. Това не винаги е лесно, но в крайна сметка не е и непостижимо. Разни съседи, разни идеали. Както се казва, светът е шарен и всеки е уникален по свой начин.

Има няколко типа съседи обаче, които винаги ще срещаме, дори да се местим всяка година в различни квартали. Вижте кои са те:

Отзивчивият веселяк
Това е един от най-приятните типове съседи и никога не създава конфликти. Усмихва се на всички, държи се любезно и винаги е готов да помогне със съвет, разведряване на обстановката или качване на тежък диван. Обикновено е напълно искрен в думите и поведението си и това си личи от цялостното му излъчване. Ако си новодошъл, веднага се запознава с теб със съвсем добри намерения и се опитва да ти съдейста да се впишеш в съседската общност. Често обича да организира разни квартални мероприятия, да освежава стълбите в коридора на всеки етаж с цветя и с радост би направил фейсбук група в която да покани всички съседи с цел сплотяване на колектива. Понякога самият той е тъжен и самотен, но никога не го показва пред другите.

Конфликтния песимист
Представителят на този тип съседи, винаги е изключително мрачен, мърморец и оплакащ се от целия свят. Вместо поздрав, от него можеш да получиш солидна порция заядливи подмятания и да изтъкне куп измислени твои гафове, като очаква и извинения за тях. Често би могъл да те подмине като пътен знак, ако се засечете на стълбището, просто защото иска да демонстрира безразличие и пренебрежение. Що се отнася до скандалите и конфликтите-за тях е първа писта и не пропуска възможност да ги създава. Ако не си му симпатичен-готви се за война.

Клюкарката
Клюкарката е почетен типаж в нашият списък и всеки един човек без значение къде живее е обречен да я срещне. Тя държи да е осведомена за всичко, което се случва и да знае и най-малката подробност за всеки свой съсед. И тъй като никой не ѝ предоставя тази важна информармация доброволно - тя сама стига до нея. Клюкарката сякаш може да е на 100 места едновременно и винаги е на пост за нова доза клюки и интриги. Обожава да пуска лъжливи слухове за поредната си жертва, просто така, за забавление. Обикновено се сприятелява със себеподобни за да разширява дейността си и да "обменя" опит с тях. Подслушването и щателните разпити също са сред любимите ѝ занимания. Ако имаше такава професия, то представителката ѝ щеше да е милионерка.

Особнячката/особнякът
По някаква необяснима причина той/тя будят безспокойство или излъчват мистерия с присъствието си. Никой не знае нищо за тях, а и те рядко говорят. Не обичат да се сприятеляват и винаги избягват всичките си съседи. Те са и най-неуловимата "плячка" за клюкарката, защото не ѝ предоставят никаква възможност да пусне слух по техен адрес. Трудно е да бъдат харесвани или отхвърлени, тъй като са пълна загадка. Излизат от дома си най-често късно вечер, за да не се засичат с никого. Не искат да привличат умишлено внимание, но в крайна сметка винаги са обект на любопитство. Често от апартаманета им се носи миризма на билки, разтопен восък, дузина ароматни пръчици и... котки.

Вдигащият шум 24/7
По принцип не е лош човек и не иска нарочно да си навлича гнева на останалите. Но се случва така, че успява да вбеси минимум трима свои съседи в рамките на няколко часа. Причината - вдига шум постоянно без изобщо да се съобразява. За него дните и часовете сякаш не съществуват и често забравя, че в блока/кооперацията живеят и други хора, чиято единствена мечта е да получат малко тишина и спокойствие. Неговите шумни занимания са всевъзможни -от понеделнишки купони траещи поне 6 часа, до разтърсващи музикални репетиции с най-честото участие на барабани или дайре.


Симпатягата
Още един положителен екземпляр от съседката общност. Той дори не се старае умишлено да е харесван, нито пък цели да влиза в ролята на идеалния добряк. Обикновено притежава харизма и непринудено излъчване и поведение, което го прави приятна и ненатоварваща компания. Държи се любезно и приятелски, но знае къде е границата и не се впуска в излишно подмазване или фалшиво поддържане на разговора. Страни от клюките, интригите и конфликтите и не харесва лицемерието. Обикновено защитава своята позиция по даден въпрос и не се поддава на влияние от "колектива".

Тоталния сметкажия
Неговата любима тема са парите и материалните неща. В случай, че е нужно да бъдат събрани парични средства за нещо от всички съседи, той с радост ще мине през всяка врата за да им го напомни поне три пъти. За него е обичайно вместо да те поздрави, да изстреля нещо от рода на  "Даде ли посочената сума"? или "От другия месец събираме пари за...". Най-често бива избран за касиер и домоуправител, просто защото никой друг не приема толкова присърце тези "титли". Дразни се безкрайно, ако някой не дойде на поредното съседско събрание, на което отново се коментират предстоящите такси за еди какво си. Нищо, че понякога тези така наречени "такси" съвсем не отиват където трябва...

 

Е, добре дошли в село Ссофия, чувствайте се като у дома си!

Редовната порция смях, но от онзи, нашия