Действай

icon
Sofialive.bg

 

                                                                              ТИ

"По делото Ангелова 17-годишно момче умира след няколкочасово задържане в полицейско управление. По тялото му са установени множество сериозни травми; на първо място - счупване на черепа. Според обясненията на властите той сам си го причинил, като падал много пъти - черепът му бил „тънък" и „мек".*

МОЖЕШ

"По делото Бекирски младеж (24 г.) умира след цяла седмица изтезания в следствения арест и бездействие да му се предостави животоспасяваща медицинска помощ".

ДА


"По делото Каранджа полицай прострелва в главата и убива младеж (20 г.), докато го преследва след бягство от районното, където бил задържан за кражба на чорапогащници. Младежът не бил опасен за никого, т.е. рискът да избяга не оправдава използването на оръжие.
По делото Николова и Величкова двама неуниформени полицаи от специална част на МВР пребиват до смърт възрастен човек (62 г.) извън града. Удрят го по главата без предупреждение и без провокация от негова страна, след като решили, че е иманяр".

СПРЕШ

"По делото Кръстанов гимназиален преподавател е пребит погрешка от маскирани полицаи, нахлули посред бял ден в кафене. Многократно и безпричинно го удрят по главата с приклад, събарят го на земята и го ритат. Накрая казват, че са се припознали.
По делото Стефан Илиев възрастен човек (72 г.) в нетрезво състояние е бит от двама полицаи с палки по ръцете. Били го, защото се съпротивлявал при задържането. А го задържали, защото хвърлил бутилка от бира пред сградата на БНТ".

ПОЛИЦЕЙСКОТО

"По делото Великова мъж умира в полицейско управление, след като не му се дава дължимата медицинска грижа. Смъртта е причинена от сериозните травми, претърпени там, включително остра кръвозагуба.
По делото Васил Сашов Петров момче (19 г.) е простреляно в стомаха, защото избягало от полицаи след предупреждение да спре. То дишало бронз, но униформените го заподозрели в кражба на кокошки. В резултат на последвалата операция момчето губи един бъбрек и част от черния си дроб".

НАСИЛИЕ

"По делото Иван Василев дете (14 г.) е бито от двама стажант-полицаи вечер на улицата. Те погрешно решават, че момчето е търсен от полицията разбивач на будка за сладолед. Подгонват го, след като изскачат от частна кола без полицейски знаци. Момчето се опитва да избяга, но те го настигат и събарят на земята по лице. И двамата го бият с палки и ритници по тялото и главата. Детето е хоспитализирано спешно, но здравословните му проблеми продължават с години и накрая се налага  хирургическо отстраняване на един от бъбреците".

ТОЧКА.

Ти можеш да спреш полицейското насилие. Дадох ти девет причини да го направиш, ще ти дам и още няколко.

За 12 години Европейският съд по правата на човека е произнесъл 27 осъдителни решения срещу България по общо 26 дела за полицейско насилие. Няма грешка. До този момент държавата е обезщетила потърпевшите с 906 000 лева - от моите и твоите пари. Но това не е най-важното.

Полицията убива, изтезава, унижава и отказва животоспасяваща медицинска помощ. Европейският съд намира, че разследването по всички дела е неадекватно. Няма нито един ефективно осъден полицай за тези случаи. Няма уволнени. Някои дори са повишени. И същите тези хора правят операции с нежни имена като Наглите, Недосегаемите, Отрепките, Килърите, Потисниците, Некадърните. Oh, the irony of it all.

Проблемът е в закона. Европейският съд по правата на човека от години повтаря, че той е неадекватен - позволява смъртоносна сила, без да е абсолютно необходима. И че със самия този закон България нарушава правото на живот. Държавата обаче тъпо и упорито не го поправя.

В момента българското законодателство позволява на полицията да използва сила и оръжие при арест на хора, независимо в колко тежко престъпление са заподозряни те. Без значение и дали въобще са опасни. Полицаите могат законно да стрелят по всеки, който не спре след предупреждение. И за да ме разбереш добре: достатъчно е на полицай да му се стори, че дете краде домати, и да го подгони, а ако то не вдигне ръце на момента - да го застреля. С това българският закон няма проблем. Той пази силните, мачка слабите и не само оправдава бруталността на полицаите, но и ги оставя безнаказани.

Тази седмица Български хелзинкски комитет започна кампания срещу полицейското насилие. На кръгла маса в София събрахме представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, и, хейхей!, всички принципно се съгласиха, че промяна в законодателството трябва да има: полицията да ползва сила и оръжие само при абсолютна необходимост, а МВР да си обучи служителите да играят по новите правила.

Всичко това трябва да ти крещи само едно. Моментът за натиск е сега. От днес в мрежата на Fame Cards в София, Пловдив и Варна ще намериш картичките на кампанията, които настояват за промяна в закона и се изпращат директно до премиера.
yana1_914

yana2_913

Схемата е следната: марка - поща - резултати. Алтернативно можеш да биеш един мейл на primeminister@government.bg. Да, толкова е лесно. Да, има смисъл. Да, имаш значение. Да, кажи на приятели. Давай. Излекувай полицията от комплекса й за превъзходство.

Дадох ти адски много причнини да го направиш. Но всъщност не го дължиш на никого, освен на себе си.

 *Цитатите са от анализа на Български хелзинкски комитет на всички решения на Европейския съд по правата на човека,
свързани с полицейската бруталност
в България.
Той е част от кампанията срещу полицейското насилие,
която стартира тази седмица.
Повече - тук.

*Този текст изразява личното мнение на неговия автор и не представлява непременно позицията на Български хелзинкски комитет.

Фотография Васил Танев

Потомствен градинар, но не какъв да е, а първият българин, член на Кралското градинарско дружество във Великобритания