Как да стигнем до работа без кола? Мисията възможна!

icon
Sofialive.bg
Източник: БГНЕС

Според различни проучвания хората в големите градове и са започнали да пътуват по-често с градския транспорт, изоставяйки личните автомобили. Развитието на всички видове обществен транспорт през последните години се счита за основен приоритет пред общините за борбата срещу задръстванията. За самите собственици на автомобили обаче повечето решения се превръщат само в нови разходи. Таксите за поддръжка на автомобили се увеличават, въвеждат се нови платени паркинги, цените на бензина се покачват и т.н. Затова отхвърлянето на автомобила в полза на обществения транспорт за повечето жители на столицата, например, е свързано с желанието да се спестят пари. Междувременно, въпреки усилията на Министерството на транспорта, повечето маршрути все още нямат добре развита система за трансфер. В резултат на това някои видове транспорт са натоварени с пътници. Например столичното метро, особено в сутрешните часове, е крайно пренаселено, което превръща пътуването в неприятно преживяване.

Има различни начини за пътуване до работа без кола. Европа отдавна е свикнала да избира алтернативни транспортни средства за работа, като например използването на колело. Друг „усъвършенстван“ начин за бърза работа е със скутер. Няма неудобства с паркирането и транспорта в превозни средства. Това спестява време и усилия. В социалните мрежи жителите на столицата отбелязват, че този тип движение се е превърнало в неразделна част от живота в мегаполисите.

Електронните тротинетки също са новост, която е приложима за столичани. Създавате се различни паркинги за тях, а придвижването е бързо и природосъобразно.

Днес изборът на място за пребиваване се основава на баланс на интереси. Така че тези, които предпочитат да живеят далеч от центъра и да работят по-близо до центъра, са принудени да отделят допълнително време и средства, за да стигнат от мястото на пребиваване до мястото на работа. В същото време тези, които живеят по-близо до центъра, имат възможност да намалят значително времето си за пътуване с цената на увеличени вреди за здравето и по-високи разходи за жилище.

Зелените движения принуждават жителите на София, а и не само, да се замислят както за природата, така и за другите хора. Намаляването на вредните емисии на автомобилите и използването на алтернативни начини за път, превръща пътуването до работа в лесно, удобно и несъмнено по-евтино преживяване!