Моралистите и казусът Хелоуин

icon
Sofialive.bg

Светещи тикви. Прилепи. Паяци. Хиляди островърхи шапки, мантии и страшни костюми.

Една забавно-мрачна и красива хелоуинска картинка, на която се радвам всеки път, щом календарът покаже 31-ви октомври. Но заедно с нея и прочутото „пакост или лакомство” навярно за поредна година ще се начетем, наслушаме и нагледаме на морални тиради по повод на празника.

На антихелоуинските фенове не им омръзва да хулят. Всяка година лицемерно се възмущават на тези „бесовски” обичаи, на „тъпите” маски, костюми и украси. Дразнят се на всички празнуващи и естествено веднага ги пращат в графа „чуждопоклонници”, „родоотстъпници”, „сатанисти”…

Само да вметна… - в Хелоуин няма нищо сатанинско и не цели да пропагандира нещо зло и мрачно.

Има достатъчно инфо по темата, но повечето псевдоморалисти не са от четящите. Но иначе същите тези „патриоти” и „традиционалисти” се избиват да пазаруват, дойде ли “Black Friday”. Надпреварват се да купуват розови балончета, цветя и мечета за Свети Валентин.

Накрая обаче лицемерно застават зад българското и възмутено повтарят като папагали колко е ужасен Хелоуин, как развалял децата и младите хора и в него нямало смисъл.

Отстрани погледнато, някой ще си каже, че на българите Хелоуин им е най-големият проблем.


Не корупцията в политиката, не престъпността, не мутренските ценности, не масовата неграмотност, чалга културата и невежеството… А именно Хелоуин! Наистина това ли е най-сериозният проблем, за който се пишат фермани, докато значимите казуси остават някъде на заден план?!

Стигна се дори дотам, че кметът на Елин Пелин миналата година забранил Хелоуин, защото не бил български празник! Да напомня ли, че живеем в демократична страна (уж) и всеки е свободен да празнува, каквото си иска?! Да напомня ли, че не Хелоуин тласка младите хора към простотия, деградация и невежество?! Да напомня ли, че празнуването му не застрашава никого с нищо?! И определено има повод за страх…, но не от вещиците, зомбитата и вампирите. А от овчето стадо, което става все по-лесно за разиграване, … и от предводителите му.

Най-якият разделител за яйца, който ще видиш