Фатални грешки по време на интервю за работа

icon
Sofialive.bg

Интервюто за работа е един доста важен момент в живота на всеки, който се катери по стълбата на успеха в кариерата. Безспорно конкуренцията във всяка една професия не бива да се пренебрегва, но когато автобиографията ви бъде оценена подобаващо и най-сетне ви се обадят от някоя обещаваща компания/фирма, няма как да не се радвате. В процес на вълнение и подготовка за бъдещото интервю обаче, често можем да пропуснем някои детайли и да направим грешки, които тотално да оплескат нещата като в последствие шанса да ни наемат е доста по-малък.
Вижте кои са те и ги избягвайте, защото дубъла е само един и никой няма да направи изключение за вас.

Всякакви въпроси свързани с отпуск и почивки
Да залеете интервюиращия с въпроси от рода на "Колко време е обедната почивка" или "Колко дълга е лятната отпуска" е меко казано несериозно и абсурдно. След като сре решили да кандидатвате за работа, редно е да покажете,че наистина ви се работи и сте в готовност да се справяте добре с всички задачи и отговорности. Подробностите относно отпуската могат да се изясняват едва след като вече ви наемат. Ако решите да подхването тази тема на интервюто, рискувате да направите много лошо впечатление изглеждайки като човек, който не се вълнува толкова от работата, колкото от това кога ще си отдъхне от нея. Ако почивките и отпуските са най-важното нещо за вас, тогава мястото ви изобщо не е на това интервю.

Арогантно поведение
Всеки работодател цени увереното поведение и стремежа към успех, но не бъркайте тези неща с арогатност и надменност. Едва ли ще спечелите положителни точки, ако започнете да се хвалите колко сте невероятни и незаменими и как едва ли не компанията обезателно трябва да ви наеме, за да може именно вие да я изстреляте на върха. Може да не ви се вярва, но компанията би могла да се справя чудесно и без вас и не сте вие тези, които давате шанс на рабодотателите. Гледайки от прекалено от високо, накрая ще паднете така,че доста да ви заболи. Бъдете умерени в действията и изказванията си, дори да имате нужния опит и компетентност. Абсолютно недопустимо е да се отнасяте и с пренебрежение към този, който ви интервюира ако ви изглежда по-млад и неопитен от вас и да възкликнете невъзмутимо "На мен тези неща са ми пределно ясни, 10 години съм в подобна сфера, на мен ли ще ми обяснявате"?

Прекалена стеснителност
Още една крайност, която никак не е препоръчителна. Дори да сте по-притеснителни в личен план или просто да сте интроверти по природа, на работното място не бива да го показвате. Ако сте прекалено неуверени, стеснителни и мълчаливи, може да оставите интервюиращия с впечатлението,че нямате достатъчно опит и се страхувате от провали. Никой не желае да работи с някой, който не вярва достатъчно в собствените си качества.

Твърде шантава визия
Тук нещата са относителни, но само понякога. Ако кандидатвате за работа в сферата на творчеството, имате пълна свобода да се изразявате визуално както искате, но ако става дума за компания, която има специфичен дрескод, редно е да се съобразите с него. Не случайно по дрехите посрещат. Няма как да ви приемат насериозно за офис асистент, кредитен консултатн или застрахователен агент, ако се появите на интервюто с пънкарска прическа, дрехи с купища кръпки и кубинки с шипове. В случай,че не може да се примирите с изискванията за външен вид, най-добре се ориентирайте към някое друго интервю.

Да пристигнете на интервютото 20 минути по-рано
Мразите закъсненията? Чудесно, но идването ви 20 минути по-рано създава доста объркващо впечатление. От една страна, това може да покаже на интервюиращия,че не цените достатъчно времето си и можете да си позволите да чакате и да се шляете докато уговорения час настъпи, от друга, че сте толкова напрегнати и отчаяни,че разчитата само и единствено на това интервю и на тази работа. Дори да мислите,че идвайки по-рано всички ще осъзнаят колко сте отговорен и дисциплиниран, по-вероятно е изобщо да не ви потърсят отново.

Да се пазарите по повод заплащането
Заплащането е основен детайл при кандаистването за работа и често е посочено още в самата обява. Ако по някаква причина не ви устройва, не е редно на интервюто да започнете да се пазарите за увеличение, защото ще изглеждате твърде нелепо. Подобни уговорки и дискусии могат да се водят, едва когато вече са ви намели, минал е определен период, показали сте определени качества и имате РЕАЛНО основание да поискате по-високо възнаграждание. Рибата още е в морето и плува спокойно. Не бързайте да приготвяте тигана, защото е сигурно,че накрая ще остане празен, а вие ще преглеждате поредната обява с надеждате този път всичко да се нареди.

Да посочите твърде ниско възнаграждение с надеждата да ви наемат веднага
Политиката на някои компании е малко по-различна що се отнася до заплащане. Вместо да посочват фиксирана суми, те оставят всеки кандидат сам да направи това. По този начин работодателите разбират кой как оценява собствения си труд. Ако кандидатствате за някоя добре платена и специализирана позиция и сте поканени на интервю, ужасна грешка е да предложите прекалено ниска заплата поради страх или несигурност, че иначе няма да се спрат на вас. Да обезценявате умишлено професионалните си умения и знания и да сте склонни да ги продадете за жълти стотинки е жалко и унизително и това ще стане ясно и на интервюиращия. Освен, че шанса да ви наемат е почти нулев, ще оставите доста неприятно впечатление.

Да си тръгнете по-рано
Ясно е,че не сте си отделили целия ден за интервюто и имате и други ангажименти. Но ако си тръгнете още преди то да е приключило като се оправдаете с лична причина или друг проблем, не се надявайте да ви потърсят втори път. Така дори без да е нарочно, показвате на човека отсреща,че не ви пука чак толкова дали ще започнете работа в компанията. След като на вас ви е отделено достатъчно време, уважение и внимание, редно е и вие да отвърнете със същото. Нали не си представяте, че ако по някаква случайност ви наемат ще си тръгвате 2 часа преди края на работното време, защото имате курс по йога, котката ви е болна или просто не сте в настроение?

Лъжи в Автобиографията
Честността е пътят към истинското щастие и успех. Дори да нямате атрактивна автобиграфия, въздържайте се от тоталните лъжи в нея, защото рано или късно те ще бъдат разкрити. Историята познава доста куриозни моменти с подобни измислици. Някои посочват, че са управители на фирмата, в която кандидатват за работа (без изобщо да я проучат), други пък твърдят,че са завършили университет, който не съществува, трети описват десетгошния си стаж във "водещи компании" (нищо,че са завършили гимназия миналата година).

Не мислете,че преувеличената информация или лъжата ще ви дадат по-голям шанс за каквото и да било. Единственото, което ще постигнете, е да се изложите максимално.

Печивата на Италия на едно място