Ако ергенът беше честен, еп. 3: Мрън-мрън та мляс

icon
Sofialive.bg
Източник: БТВ

Проблемът на това да правиш поредица от статии за “Ергенът” е, че трябва да гледаш “Ергенът”. Аз обаче не съм от онези извисени хора, за които това е долнопробно забавление. Напротив, форматът си е супер и епизодите държат вниманието, дават материал за забавление и дори предизвикват обществен разговор. Вярно, разговорът звучи предимно като “Мноо коври, брат” и “Тоя мяза на бежанец”, ама важното е, че има разговор.

В първите два епизода на тази поредица от статии се бъзиках най-вече с дамите в шоуто. Все пак те са избрали да се подложат на странното унижение да се борят пред камерите за мъж, когото (очевидно) не харесват особено. И ако ергенът беше честен, щеше да каже на една от тях “Ти сигурна ли си, че не си Ернестина Шинова, която е дошла тука на почивка да пие коктейли?”. Но той не е честен. Затова аз, евгенът Ергени го казвам вместо него.

Говоря вместо него и по друга причина – защото пичът почти не си отваря устата като говори и е истинска мъка да го разбера. Даже гледам в долната част на екрана, за да проверя дали не са му сложили субтитри.  Едно време имах двама такива колеги, които говореха адски тихо и не ги чувах дори от два метра разстояние в офиса. Гадаех какво ми казват само по отделни думи и интонация. Щом чуех “Мън мън мън 12 часа, мън мън магазина мън мън бистрòто, мън мън ммм?” знаех, че е време за обяд и ме питат дали ще ходя до магазина или ще ям с останалите в бистрòто до офиса.

Та и с Евгени така. “Мън мън красива, мън мън приятно с теб, мън мън у-ля-ля”. Не знам какво значи, но явно работи добре, защото след това се млящи с по няколко мадами на епизод. Дотолкова, че Евгени не си отваря устата по много други поводи, освен за да се млящи. Мрън-мрън та мляс.

Въпросът е защо Евгени се млящи с толкова много дами, че понякога даже и в един ден? Една естествена, една леко тунингована и една от турски произход. Да не би да иска да се снабди с възможно най-разнообразни бактерии, които да представи на имунната си система? Може би следващата ще е някоя руса, ей тъй, в името на генетичното разнообразие?

Не.

Ако ергенът беше честен, щеше да си признае, че към него има продуцентски инструкции да “се пуска по течението” и да се отпусне да се млящи с възможно най-много дами от тоя своеобразен харем, който са му предоставили. Защото това не е предаване за мъж, на когото помагат да намери любовта. Това е ентъртейнмънт, който да предизвиква клюки, възмущение, мечти и най-вече изказване на мнения. Все първосигнални емоции, които създават рейтинг. И скъпо рекламно време.


А какъв рейтинг ще има едно предаване, ако главният герой признае, че още от началото на сезона ясно е избрал своята дама? Нали трябва да се запълнят толкова много епизоди все пак? И ако ергенът беше честен, щеше да каже “Може ли да изгоня 18 жени наведнъж и да приключим сезона още сега?”. Но той не е честен. Затова още няколко седмици ще повдига поглед отдолу нагоре, ще казва “У-ля-ля!”, ще измрънква някакви нереалистично звучащи слова (досущ като от български сериал) и ще обменя патогени с останалите дами.

Затова не се учудвайте, че тепърва ще има целувки с различни дами – за да може всяка зрителка някак да се припознае и да помечтае, а после да тегли бърз кредит или поне да си купи магнезий от оня в рекламната пауза. Почти съм убеден, че и с Пам ще има целувка, за да има какво да обсъждат после из социалките. Едни да викат “Илл, защо?!”, другите да обясняват “Какво, защо пък да не я харесва наистина?!” и хоп – рейтинг. Така де, аз щях да го изискам от тях, ако бях продуцент на предаването. И задължително целувка от Габи! Даже нямаше да ѝ казвам къде точно да бъде целувката – нека тя сама да прецени какво я влече.