Ако правиш това, значи си от старото поколение

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Попадали ли сте на онези хора, които смятат новите технологии за нещо лошо, отричат ги и живеят анти-технологично. Тези хора са станали като синоним за първобитни хора и няма нищо лошо в това да работят както преценят за добре. Но какво става, когато се наложи да ви върнат имейл или да напишат две думи в чата? Ето няколко неща, които правят тези хора и са адски дразнещи:

1. Получи ли имейла ми?

Да, получих го. Не е необходимо да звъниш първо, за да ми кажеш, че си ми пуснал/а имейл и второ - за да ме питаш дали съм го получила. Понякога наистина се случва системата да блокира, но все пак пощата не е иновация за мен.

2. Не пишат в чата

Работата е улеснена от чатовете за бърза връзка, в които можеш с две думи да напишеш какво си свършил и какво искаш някой да свърши. Не е нужно отново да звъниш, защото всички знаем как служебните разговори към края си стават разговори за кино, сериали по телевизията и най-добрия перилен препарат. Не ни се плаща, за да си бъбрим празни приказки. Освен на обедната почивка, в която 10 минути ядем, останалите 50 клюкарстваме.

3. Принтиране и качване на дискове

Първото е грях към природата, а второто грях спрямо технологиите. Кой изобщо използва дискове, за да запише важен файл, който дори след това не можеш да изтриеш. Използвай флашка и чети от монитора. Изпращай файловете по пощата. Не онази с кутиите. Дигиталната поща!


4. Постоянните въпроси

За тези хора не съществува нещо като чичко Гугъл, който знае всичко. Те виждат хората около себе си като енциклопедии. Но след поредния въпрос "Как пощата стига до другия човек?" или "Защо клавиатурата ми пише с големи букви?" не се учудвай, че колегите ти са сложили слушалките и не ти обръщат внимание. Понякога си мисля, че, за да встъпиш в каквато и да е длъжност, всеки трябва да преминава през елементарен тест за дигитална грамотност - какво е мишка, клавиатура, къде е бутона за изключване на компютъра, как се сменя езика. Ей такива неща. Ти какво мислиш?