Превозването на мигранти вече ще е част от шофьорските курсове

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

След като разбра, че не може да се справи с охраната на границата с Турция, 110 км от която дори няма видеонаблюдение, държавата реши поне да намали инцидентите в страната, като обучи бъдещите каналджии.

За целта в шофьорските курсове вече ще се преподава “Превозване на големи групи хора с неясен произход”. Изкаралите успешно изпита ще получават категория МП, което е съкращение на мигрантски поток.

В курсовете ще бъде застъпено и “Преодоляване на високи препятствия със стълба”, а в теоретичния модул ще се преподава “Стълбата като символ на взаимопомощ между органите на реда и причинителите на тежки ПТП”.

Говори се, че в опит да спечелят клиенти някои фирми за шофьорски курсове включват и теми като “Психология на неофициалното даване на пари”, както и “Преговори с органите на реда за постигане на компромис”, наричани от по-образованите и по-нахакани младежи negotiation skills.

Водачите с категория МП, които шофират 1 година без произшествия, ще получават т.нар. златен талон. Той им дава право да направят един курс със специфичния си товар и през Сърбия.

Остава неясно дали изкаралите новия курс ще могат да ползват аварийната лента на магистралите, както и бус лентите в големите градове за по-бързо пътуване, но до няколко дни и това ще се избистри. Дотогава от КАТ препоръчват на водачите да връзват за здраве и берекет мартеници на огледалото за задно виждане, както и да поставят стикери от типа “Бебе в колата”, но с текст примерно “8 души в багажника”.

Всичко това ще повиши безопасността и ежедневието ще минава без инциденти.


 

Автор: Дон Базилио