Тест: Досаден родител ли си?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Честит 1 юни, мили деца! Ти, дето четеш тоя текст сега, дете ли си? Ще е супер, ако вече можеш да четеш и осъзнаваш, че родителите ти споделят живота ти онлайн още преди да са получили информираното ти съгласие.

Но ако си родител и вече се притесняваш, че може да се припознаеш в идните редове – супер! Значи, семейните ви приятели няма да ви го кажат, защото ви обичат, затова аз ще ви го кажа – децата ви не са интересни. Малкият Борко вече има зелен колан по карате. Супер, но не ме интересува. Малкият Косьо помага на мама в кухнята и цял се е оклепал с лютеница и брашно. Супер, също никого не го вълнува. Каква изобщо е тая манджа, за да има лютеница и брашно в нея??? Ами малката Петя, която вече носи очила? Точно така, също никого не го интересува. Цончо се учи на гърне. Прекрасно просто.

Да го кажем така – евала, че се грижите за положителния прираст на населението, имаме нужда все пак. Но причината никого да не го интересува не е в това, че не ви ценят като родители. Не е и в лошотията на вашите близки, приятели и колеги, а в това, че просто децата ви не са интересни. И това е супер! Защото единствените хора, за които децата ви са интересни, сте вие (родителите им) и пeдoфилите. Това е може би единственият случай, в който сте в една категория с тези хора. Помислете за безопасността на децата си все пак! Няма нужда да снимате детето пред блока и в училище. Защо издавате на изродите къде живее детето, къде учи, на коя площадка играе? Дайте малко дискретност.

Ами измислените истории, които разказвате от тяхно име? Вярвайте ми, те не подвеждат никого и само ни карат да се чудим какво ви има, за да ги измисляте. И въпреки това ви пишем коментари колко сме впечатлени. За пример, един колега в стария офис постоянно постваше истории за това как 4-годишният му син “сваля какички” и ги кани “на по биличка”. Да, точно, повярвах ти, братле. Нали го виждам малкия, като му кажеш “Здравей, Тошко” и си лапа палеца и се скрива зад майка си. Какичките май по-скоро ги сваля баща му или поне си мечтае за това и отразява неосъществените си желания (и за какички, и за интересно отроче) чрез детето си.

Но да не се отплесваме. Време е за тест, с който да прецениш дали си досаден родител.

  1. Постваш ли снимки на детето си в социалките?

а). не, никакви
б). като цяло не, но има изключения само за тесен кръг хора
в). да, редовно
г). да, няколко пъти седмично по много, включително видеа и на гърне
д). не, но гледам чужди

  1. Споделяш ли забавни истории с участието на детето ти?

а). не
б). само ако са наистина забавни с вицов характер
в). да, детето ми е супер сладко
г). да, но предпочитам директно на видео
д). не, но често си представям истории с деца

  1. Водиш ли деца в киносалона или театъра на филми или пиеси, които не са за деца?


а). не
б). не, защото децата не задържат вниманието си дълго и не искам да преча
в). понякога, не виждам проблем в това
г). да, дори да реве, пищи и да се тръшка, дете е все пак
д). не, но бих завел дете на кино

  1. Когато нямаш друг избор, освен да вземеш детето с теб, докато си на среща с други възрастни (например в ресторант), как му запълваш вниманието?

а). не знам
б). третирам го като член на компанията, а ако не става – просто плача
в). давам му да си играе на таблета (със звук), за да научи отрано да не ме занимава с глупости и че щастието е в кратките допаминови инжекции на интернет
г). давам на целия ресторант да разбере, че моето дете е по-важно от тях

д). не ходя на срещи с възрастни

 

РЕЗУЛТАТИ

Ако имаш най-много отговори:

а). Не знам защо правиш този тест изобщо, тъй като вероятно нямаш деца.
б). Звучиш като адекватен родител, keep it up!
в). Вероятно мислиш, че не прекаляваш, но всъщност си досаден родител, на когото не му го казват в очите и затова дори не го осъзнава. Което те прави двойно досаден.
г). Ти си осъзнато досаден родител, но смяташ, че това е твое конституционно право.
д). Видяхме резултата от теста ти и към теб пътува автомобил на ГДБОП.

 

Автор: Георги Емилов