5 най-важни песни в живота на водещия Павел Владимиров

icon
Sofialive.bg
Източник: Storytel

"Изключително трудно е, да не кажа невъзможно да сведа любимите си парчета само до 5. Слушам всичко, без чалга - от хард-рок и метъл, през класика, поп и джаз, та чак до хип-хоп и R&B. Затова тук по-скоро ще спомена някои от песните, които са имали значение за мен в различни етапи от живота ми."

Scorpions – Wind of Change

Първият блус с момиче в т.нар. шведско ваканционно селище в Лозенец, първи любовни трепети на фона на отиващия си комунизъм.  Може би тогава беше хвърлен пъпът ми на Южното черноморие и по-точно в Луксозенец, както галено наричаме ние Лозенец. Зона, свободна от селяци (повтарям: не „селяни“, а „селяци“) и чалга. Място с неповторим съзидателен дух и много прекрасни и все още незастроени плажове наоколо.

Metallica – Nothing Else Matters

Влюбих се в тази може би най-велика балада на всички времена още през 1991, когато излезе Черният албум на Металика. Година по-късно бях на море с нашите в някакви мизерни бунгала в Поморие и дойде новината, че съм приет на първо място в Езиковата в Ловеч. Освен това бяхме се събрали много хубава банда с други деца и си изкарахме страхотно, съвсем като в „Синьо лято“. И досега ме побиват тръпки и настръхвам като чуя тази велика песен. Още повече, че ми напомня и за китарни вечери в панса на Езиковата с отишли си без време приятели. Всъщност това си остана и единствената песен, от която научих няколко акорда на китара. Нататък коментарите са излишни - просто легендарно парче.


Nirvana – The Man Who Sold the World

Nirvana, подобно на Metallica, Guns, Iron Maiden, Deep Purple, Depeche Mode, U2 и други  беше една от най-слушаните банди от моя кръг приятели в ученическите години, а и клиповете бяха убийствени за времето си. The Man Who Sold the World беше песента, с която най-много се лигавехме, докато имитирахме Кърт Кобейн и провлаченото му пеене. Избирам видеото от този исторически Live за MTV, който всички истински меломани знаят наизуст. Сякаш Кърт Кобейн изобщо не си е отивал от този свят!

Johny Cash – God’s Gonna Cut you Down

Време е за преклонението ми към незабравимия мъжки бас-баритон на митичния Джони Кеш. Мъжът в черно, в целия си блясък! В този клип ще видите някои от най-иконичните фигури на световния шоубизнес в последно време – от Кийт Ричард, Крис Мартин и Адам Ливайн през Шарън Стоун, Джъстин Тимбърлейк и Кейт Мос до Боно, Джони Деп и Антъни Кийдис. Tолкова много има още, че няма да ни стигне мястото за всички тук. За самия Джони Кеш е изписано много, така че просто го чуйте. И типично в духа на песента помнете: Рано или късно всеки си получава заслуженото, защото карма ис Ъ бич!

La Fama – Rosalia & The Weekend

И за да не кажете: „Тоя е много ретро - чак замириса на нафталин!“, ще ви представя една песен, която е окупирала съзнанието ми през последните месеци. Tова парче е най-якият секс на всички нива и буквално, и преносно, бръква брутално и дълбоко в ума ти и си стои там на repeat до откат! Погледнете как само се движи тази жена Rosalia – личи си, че е най-високо качество испанска изработка – досущ като кама от толедска стомана! Самият клип е кино-шедьовър, а и участието на лошото момче, клонящо вече към дядо - Дани Трехо е много запомнящо се. Абе, както казват младите „ТОП“! Дори аутфитът и кофти брадата на The Weekend не ме дразнят! 

 

Интервю на Илиана Симеонова