Може би не миете зъбите си правилно? Вижте най-често срещаните грешки

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

На четката ви за зъби има повече от един милион бактерии и въпреки че повечето от тях са безвредни, някои все още могат да наранят зъбите ви. Въпреки че ежедневното миене на зъбите е от съществено значение за поддържането на зъбите ви здрави, някои грешки, които може да допускате несъзнателно, могат да причинят повече вреда, отколкото полза.

Като например: 

1. Изплаквате устата си след четкане

Въпреки че може да сте свикнали да изплаквате устата си веднага след измиване на зъбите, това всъщност може да направи миенето по-малко ефективно. Тъй като водата разрежда концентрирания флуорид в пастата за зъби, това може да ви попречи да извлечете всичките й предимства. Ако все още изпитвате нужда да изплакнете устата си по навик, използвайте вода за уста с флуор, за да запазите емайла си добре защитен.

2. Не миете езика си

Ако някога сте забелязали лош дъх, без значение колко старателно сте мили зъбите си, може да искате да започнете да миете и езика си. Вашите вкусови рецептори предлагат на бактериите перфектна среда за размножаване и ако пропускате езика си, това може в крайна сметка да накара дъха ви да мирише.

3. Почиствате твърде много с конец


Въпреки че почистването с конец е съществена част от вашата рутинна орална хигиена и е жизненоважно за вашите венци, всъщност можете да прекалите с него. Няма нужда да използвате конец за зъби повече от веднъж на ден, тъй като вредните бактерии се развиват от 4 до 12 часа. Въпреки че правилното използване на конец за зъби може да предотврати заболяване на венците, неправилният начин на използване може да подейства обратното и дори да доведе до увреждане на венците.

4. Продължавате да използвате старата си четка за зъби

Въпреки че е лесно да се закачите за любимата си стара четка за зъби, твърде дългото й използване може да доведе до кариес и да увреди венците ви. Между косъмчетата винаги остават частици храна и ако продължите да използвате една и съща четка за зъби, се излагате на същите бактерии отново и отново. И ако държите четката си за зъби във влажна баня, може да започне да мухлясва, така че ако забележите черни петна по косъмчетата, може да смените четката си за зъби веднага.

5. Не сменяте пастите си за зъби

Когато най-накрая намерите паста за зъби, която прави чудеса със зъбите ви, може да се почувствате изкушаващо да се запасите с нея. Но микроорганизмите, които живеят в устата ви, могат да свикнат с определена паста за зъби, което прави миенето на зъбите по-малко ефективно. По-добре е да сменяте пастите си за зъби на всеки 2-3 месеца, а някои зъболекари дори препоръчват използването на различни видове пасти за зъби сутрин и вечер.

6. Миете зъбите си веднага след хранене

Въпреки че миенето на зъбите след хранене може да помогне за предпазването от вредни бактерии, правенето му веднага след хранене всъщност може да отслаби емайла ви. Препоръчва се да изчакате 30 до 60 минути след хранене, преди да измиете зъбите си, за да запазите перлено белите си здрави.