Чичо Томовата колиба

icon
Sofialive.bg

На 8 съм и за пръв път излизам от страната. С родителите ми обикаляме с кола из Източния блок (нямаме връзки, че да ни се позволи да мръднем из западна Европа). Още тогава чета много. В колата през цялото време верен приятел ми е негърът чичо Том и бягам с него към семейството му, гонен от потерия, кучета и робовладелци. На честите подканвания от майка ми да стана и да погледна света навън, че кога пак ще видя Прага или немските селца, или Будапеща, отговарям с по едно „Мхм" и пак забивам поглед в Чичо Томовата колиба.

чичо томовата колиба image

Между 13 и 20 и няколко години чета много Стивън Кинг. И книги игри. Освен чудесните спомени от приключенията в тях, в съзнанието ми стоят красивите корици, създадени специално за българските издания. И най-вече илюстрациите на Петър Станимиров, който за мен винаги ще бъде Peter Stan. Години по-късно излезе и голямоформатният му албум Вдъхновен от Стивън Кинг, в който художникът събра илюстрациите си към деветдесетарските издания на майстора на хоръра.

petar stanimirov image
Петър Станимиров/ Фотография Васил Танев

Този месец излиза ново и красиво издание на Чичо Томовата колиба, а автор на прекрасните илюстрации е Петър Станимиров. Защо това е важно ли? Субективно - заради споменатите по-горе спомени и емоциите, които будят. Съвсем обективно - защото книгата на Хариет Бичър Стоу освен, че се откроява с таланта на писателката да разказва истории, има и силна историческа стойност. Не, събитията в романа не са исторически - самият чичо Том е събирателен образ на чернокожите роби в Америка през XIX век. Но книгата, излязла през 1852, прави такова силно впечатление на читателите си, че историците я поставят сред една от основните причини, довели до Гражданската война в САЩ и падането на робството редом със събития като анексирането на Тексас и Амистад. Всъщност, Чичо Томовата колиба става най-продаваният роман в САЩ през XIX век и най-продаваната книга след Библията изобщо за това столетие.

Harriet Beecher Stowe image
Хариет Бичър Стоу

Първото издание на български, преведено от Димитър Мутев, излиза през 1858 в Цариград под името Чичева Томова колиба. През годините следват още няколко издания, а сега ще можеш да се радваш и на страхотно илюстрирано такова благодарение на издателство Изток-Запад. И това не е всичко - на 9 септември в сградата на Съюза на българските художници на ул. Шипка 6 ще се открие изложба с илюстрациите на Петър Станимиров за романа, заедно с оригиналните творби към всички книги от поредицата Върхове на издателството. Изложбата ще стои до 24 септември, а книгата можеш да си купиш от всяка книжарница - за теб или за подарък на юноша, който още не се е докосвал до проникновения разказ за жестокостта на робството и волята на човешкия дух, жадуващ свободата.


Текст Ивайло Александров

Пише разкъсана поезия, вдъхновява се от хората, а музите й са улиците на живота