Единствен син

icon
Sofialive.bg

Не знам дали си чел Изповеди на Русо, но ако не си, да ти кажа, че с тази книга капризният Жан-Жак поставя началото на автобиографията като жанр. От нея идва представата, че и дребното в живота на човека е важно, че личният опит е нещо ценно, което всеки има право да изкаже. Е, в тези Изповеди Русо споменава между другото, че май имал по-голям брат, който по едно време се запилял нанякъде. Несправедливо е гласът му да се изгуби ей така, нали? Поне на това мнение е Стефан Одеги, написал нови „изповеди" от името на лежерно тръгналия по пътищата Франсоа Русо. Братът на философа се оказва голям хаймана, изкушен обаче от тънкостите на знанието - както хуманитарното, така и телесното. Ще кажа само, че в тъмницата (където го тикват, защото държи работилничка за секс играчки) се запознава с маркиз Дьо Сад и двамата много добре си пасват. Франсоа се вихри в още куп приключения, характерни за шеметното време около Френската революция - оставям те да се потопиш в тях.

Авторът! Авторът!
Евала на френските гимназиални учители! Стефан Одеги преподава история на изкуството и киното в една парижка гимназия и сигурно е популярен сред учениците си, но навярно има и проблеми заради непристойното четиво, което е написал. Иначе по принцип издава в Gallimard, което не е шега работа, и е умерено награждаван с няколко литературни отличия в родината си. Единствен син е от 2006-а и е удостоен с Наградата на двете маго (какво е magot и защо наградата се казва така, ти оставям за домашно).

Нещо подобно
Единствен син определено търси духа на леко разпиляното писане от XVIII век и се старае с езика си също да пресъздаде вкуса на онази епоха. За Изповеди-те на Русо стана ясно, но друга добра отправна точка са прочутите Опасни връзки на Шодерло дьо Лакло, усеща се и малко Дидро, малко Волтер и значително повече Сад. Не говорим за исторически роман, а по-скоро за постмодерна авантюра с историята. Тук могат да се правят много сравнения, но на мен, може би субективно, ми изплува най-вече Парфюмът на Зюскинд.

Единствен син на Стефан Одеги е в близката книжарница, струва 15 лв,
издава Факел Експрес, а преводът от френски е на Валентин Маринов-Пело

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Пада си по скейтърски марки, но ги съчетава така, че да не изглежда много спортно