Жестокото присъствие на времето

icon
Sofialive.bg

Още една книга, за която може да се чудим дали е роман или сборник с разкази. Но по-важното е, че както и да я наречем, със сигурност не е просто „още една книга". A Visit from the Goon Squad, както е оригиналното заглавие, е от онези четива, които ти дават много и ти предоставят възможността да си ги доизмисляш още дълго. Защото историите на Дженифър Игън въвличат един куп персонажи, оглеждат ги от различни ъгли, понякога просто ги потупват по рамото и отминават забързано нататък, но не забравят и най-дребния образ, който са срещнали по пътя си. Музикални продуценти, пънкарчета от 70-те, възрастни дами на сафари в Африка - всичките са ярки, запомнящи се и подканват да прекараш повечко време в тяхната компания. Въпрос на любопитство към света и човеците, което ми се струва една от основните съставки на добрата литература. И да, това е литература в хубавия традиционен смисъл на думата, но в същото време е разчупена, нестандартна творба, която си пада и по формалния експеримент. Най-малкото, цяла една глава е поднесена като пауърпойнт презентация!

Авторът! Авторът! Дженифър Игън (1962) е родена в Чикаго, израства в Сан Франциско, а към момента живее в Бруклин, което ми се вижда добра последователност. Учи литература в Университета на Пенсилвания и там известно време е гадже със Стив Джобс. Автор е на три романа (четири, ако броим и този) и един сборник с разкази, еднакво успешни сред критиката и сред публиката. Жестокото присъствие на времето отнася през 2011-а Националната награда на критиците и Пулицър, а самата Игън през същата година е номинирана за наградата ПЕН/Фокнър.

Нещо подобно И като структура, и като усещане тази книга ми напомня две други, които съм предлагал наскоро: Между приятели на Амос Оз и Нека големият свят се върти на Колъм Маккан. Със сигурност има още много, и то известни книги, които оформят едно повествование от разпарчетосани истории: да споменем например Жорж Перек и Животът - начин на употреба с неговата привързаност към формата на пъзела. Но може би в стила и подхода Игън ми стои най-близко до друга една дама от Северна Америка - Луиз Ърдрич и нейния чудесен роман Нашествието на дивите гълъби.

Жестокото присъствие на времето е в близката книжарница, струва 14 лв.,
издава Millennium, а преводът от английски е на Гриша Атанасов

Текст Ангел Игов / Фотография Васил Танев

Надява се да е готин старец и събира за пътувания