Между редовете

icon
Sofialive.bg

Преди 20 години от ЮНЕСКО решават да изберат ден, който да бъде посветен на книгата, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост. Умните глави не се чудят много-много предвид факта, че на 23 април 1616 от този свят са си отишли едни от най-големите имена в литературата - Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега. По-нататък в историята датата продължава да бъде емблематична с рождението или кончината на други писатели, като френския романист Морис Дрюон, руснакът Владимир Набоков и много още. Така през 1995 по съвсем естествен път се ражда Световният ден на книгата и авторското право, който отбелязваме - ти да видиш - на 23 април.

Стари книги image

Всъщност честването на подобен ден се оказа чудесно оправдание да се подсетим за едни от книгите, които са ни впечатлили и вдъхновили през годините. А след като видиш нашия топ три, те предизвикваме да ни споделиш и твоя.

Властелинът на пръстените
Величественият епос на Джон Р.Р. Толкин е абсолютната Библия за фентъзи литературата, но е далеч от просто една приказка. Историите за хобити, елфи, хора и зли твари са отражение и на прогресивно потъващото в модернизма съвременно общество, и на вечните теми за приятелството, честта и благородството.

Tolkien book image

По пътя
„Да се движим, братче!”, вие Дийн Мориарти от прозореца на отпрашилата към простора кола. Движението е в основата на бийт поколението, чийто ярък представител е и Джак Керуак. Постоянно по пътя, героите му се лутат в обърканите години на пост-военна Америка, търсейки себе си, с компаси хоризонта, музиката, секса и опиатите.

kerouac book image


Майстора и Маргарита
Някъде през двайсетте години на XX век дяволът посещава Москва в образа на професор Воланд заедно със свитата си и се оказва, че новият строй му пасва изключително добре. Паралелно с това сюжетът ни представя уморения и изтерзан от процеса срещу Иисус Христос Пилат Понтийски. А сцената с бала на Воланд е една от най-пищните и знакови в световната литература. Логично режимът отхвърля романа и книгата вижда бял свят почти трийсет години след смъртта на автора си.

Михаим Булгаков image

Това бяха само три от имената, които рецитираме и насън. Ако случайно си пропуснал да отделиш внимание на някое от горните заглавия, бързо поправи грешката - няма да съжаляваш. За финал ще ти метнем една свежа оферта - включи се в инициативата Бууккросинг, запленила повече от милион ентусиасти по света. От теб се иска да избереш книга от колекцията си и на 23 април да я пуснеш на свобода чрез мрежата www.bookcrossing.com. Също така в определени бууккросинг зони можеш да откриеш заглавие и за себе си. Повече подробности ще откриеш на www.azcheta.com/bookcrossing.

Ефуа си харесва класическия стил, а Сабрина си пада по пищните решения. А двете заедно са просто извънредно свежи!